16 Μαΐου, 2022 22:16

The Thread (Το Νήμα): Μυσταγωγία και Έκσταση

Έναστρος ουρανός. Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Μαγικό το τοπίο, λες και φτιάχτηκε ειδικά γι’ αυτή τη βραδιά. Το χθες συνάντησε το σήμερα προετοιμάζοντας το αύριο. Το Νήμα πέρασε από τα χέρια όλων μας και μας οδήγησε σε δρόμους μαγικούς, σ’ ένα ταξίδι με πυξίδα τον ελληνικό παραδοσιακό χορό αλλά και τον σύγχρονο.

Με μοναδικά εργαλεία τη φιλοσοφία και την δομή των παραδοσιακών μας χορών, σε μια αξιόλογη προσπάθεια ανάδειξης του μοναδικού πολιτισμού της χώρας μας, η εξαιρετική παράσταση μας καθήλωσε, μας γέμισε περηφάνια, μας εντυπωσίασε, μας συγκίνησε.

Ο χορός, η οικουμενική αυτή γλώσσα που ξεπερνά κάθε διαφορά, πολιτιστική, πολιτισμική, θρησκευτική, γλωσσική ή άλλη, μετατράπηκε σε όχημα επικοινωνίας, σε στοιχείο ενωτικό με δυνατούς συμβολισμούς.

Η σύνδεση που δημιουργήθηκε στην παράσταση αυτή μεταξύ αρχαίου και μοντέρνου, παραδοσιακού και σύγχρονου, το Νήμα που πυροδότησε με τρόπο μοναδικό τη μνήμη αλλά και τις μνήμες μας, γέννησαν μια οπτικοακουστική πανδαισία που εκτόξευσε τα συναισθηματικά μας αποθέματα στα ύψη.

Η δύναμη της μουσικής, η Θεία Δύναμη που προϋπήρχε του ανθρώπου συνδυάστηκε, όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική της παράστασης, με μια αρχέγονη έκφραση που είναι ο χορός.

Η σκηνοθεσία και η χορογραφία του Russel Maliphant, οι φωτισμού του Michael Hulls, τα κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου, η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών της Ελένης Σπαθιά και Τάκη Καραχάλιου, αλλά και η σύλληψη της ιδέας και η παραγωγή της Γεωργίας Ηλιοπούλου, ευτύχησαν να δέσουν αρμονικά και να δώσουν ένα πραγματικά πολύ δυνατό σήμα πολιτισμού.

Χρησιμοποιώντας κάτι παραπάνω από αποτελεσματικά την έννοια του Νήματος που την συναντάμε σε πολλούς πολιτισμούς, από τον μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου (ο γνωστός μίτος της Αριάδνης), την κόκκινη κλωστή δεμένη των παραμυθιών, το Νήμα που συναντάμε μαζί με τις τρεις Μοίρες, την Κλωθώ, αυτή που το κλώθει, που γνέθει το Νήμα της ζωής και συμβολίζει το παρόν, τη Λάχεσις που το ξετυλίγει και μοιράζει τους κλήρους καθορίζοντας τι θα «λάχει» στον καθένα και συμβολίζει το παρελθόν και την Άτροπο που το κόβει όταν έρθει η ώρα και συμβολίζει το μέλλον, έως την κόκκινη κλωστή της Μοίρας που την συναντάμε στην ασιατική φιλοσοφία και συμβολίζει τον δεσμό των δύο ανθρώπων που είναι γραφτό να συναντηθούν και να αναπτύξουν δεσμούς που δε θα σπάσουν ποτέ, το Νήμα παραμένει και εδώ το στοιχείο που διατρέχει τον χρόνο, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν ανοίγοντας τον δρόμο στο μέλλον.

Το Νήμα αποκτά διάφορους συμβολισμούς αφού είναι τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν τις διάφορες περιοχές σε πείσμα των διαφορών και των αντιθέσεών τους. Παράλληλα συμβολίζει τις θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες που όλοι μοιραζόμαστε, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές, εθνικές ή άλλες πεποιθήσεις μας, ενώ αποκτά διαστάσεις προσωπικές, υποκειμενικές και ταυτόχρονα οικουμενικές και διαχρονικές. Το Νήμα γίνεται η ενέργεια που μας συνδέει με το Σύμπαν, οι χορευτές μεταμορφώνονται σε μέσα μύησης και οι θεατές σε μύστες ενός ιδιαίτερου και αποκαλυπτικού τελετουργικού.

Πηγές έμπνευσης της παράστασης «The Thread» ο χορός στην αρχαία Ελλάδα αλλά και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί. Ας μην ξεχνάμε τη θέση του χορού στην εκπαίδευση, τη θρησκεία, την καθημερινή ζωή αλλά και την ευρύτερη έννοια που αυτός είχε στην αρχαία Ελλάδα και το γεγονός ότι αποτελούσε κομμάτι της Μουσικής (η λέξη προέρχεται από τις Μούσες), μαζί με τη μουσική, την ποίηση και τον χορό.

Με τη σειρά τους οι παραδοσιακοί χοροί με τον ιδιαίτερο συλλογικό χαρακτήρα τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού και θεματοφύλακα του κοινωνικού ασυνείδητου ενός λαού, ενός έθνους.

Οι χορευτές δημιούργησαν μπροστά μας ρευστούς, κινούμενους σχηματισμούς με τελετουργικούς συμβολισμούς (κύκλους, σπείρες, γεωμετρικά σχήματα κλπ) και μέσα από μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και μια εμπειρία ανακουφιστική και καταπραϋντική κατάφεραν να μας συνεπάρουν, να μας εντυπωσιάσουν, να μας συγκινήσουν και με τρόπο σχεδόν κατανυκτικό, μέσα στην απλότητα και την καθαρότητά του, να μας θυμίσουν και να αναδείξουν το αόρατο εκείνο Νήμα της δημιουργίας και της επικοινωνίας που διαχρονικά ενώνει τον Άνθρωπο με το Σύμπαν.

Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;

Μαρία Ψαρούδη
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ
Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Γλωσσολόγος – Θεατρολόγος

Life & Culture