16 Μαΐου, 2022 11:23

Polvere του Saverio la Ruina στο Θέατρο Τέχνης

Ανθρώπινες σχέσεις. Μια ακροβασία στην αγάπη, στον έρωτα, τη μοναξιά και τον εγωισμό. Ποιος θα επικρατήσει σε έναν αδυσώπητο και λυσσαλέο αγώνα εξουσίας;

Το έργο του Saverio la Ruina που παρακολουθήσαμε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στην Φρυνίχου, στα πλαίσια του Analogio Festival, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ακριβείας σχεδόν ανάλυση και μια μελέτη πάνω στις σχέσεις των δύο φύλων. Ένας άντρας και μια γυναίκα, δύο κόσμοι που συναντώνται και συμπορεύονται σ’ ένα ταξίδι με ιδανικό και ευκτέο προορισμό την ευτυχία και αποσκευές τα βιώματα και τις εμπειρίες και των δύο. Δύο κόσμοι που αναμετρούνται μέχρις εσχάτων και αναπόφευκτα δοκιμάζουν τις αντοχές, τα πρέπει και τα θέλω των δύο συντρόφων.

Ο δραματουργός, σκηνοθέτης αλλά και ερμηνευτής ταυτόχρονα, Saverio la Ruina, τείνει σε όλους μας τον καθρέπτη και μας προ(σ)καλεί να προβληματιστούμε πάνω στις αδυναμίες, τα λάθη, της παραλήψεις, τις εμμονές και τις καθηλώσεις μας τη στιγμή που συναντάμε τον Άλλο και κατά συνέπεια τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πρόκειται για ένα άκρως ουμανιστικό κείμενο, πολύ δυνατό, με ψυχαναλυτικές προεκτάσεις που φέρνει στο μυαλό τα ανθρωποκεντρικά έργα της μεγάλης κλασικής αλλά και σύγχρονης δραματουργίας που έρχεται να μας θυμίσει τη δύναμη του θεάτρου και την επίδραση που αυτό ασκεί στους θεατές και στην κοινωνία κατ’ επέκταση.

Αυτό που βλέπει σε όλη τη διάρκει της παράστασης ο θεατής είναι έναν άντρα και μία γυναίκα, ένα ζευγάρι, να συνδιαλέγεται με τον πρωταγωνιστή να επεμβαίνει κλιμακωτά στον κόσμο και την προσωπικότητα της ηρωίδας. Η απλή συζήτηση, η ανώδυνη, όπως φαινόταν κάθε φορά στην αρχή, η καθημερινή συζήτηση μεταξύ ενός ζευγαριού αρχίζει σιγά – σιγά να γίνεται ένας εφιάλτης για την γυναίκα που υποκύπτει αρχικά στη λεκτική βία – καθρέπτη της νοσηρής ζήλειας του άντρα / εραστή αλλά και αυτού του τελευταίου που προοδευτικά μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια του θεατή σ’ ένα σαδομαζοχιστικό πλάσμα γεμάτο εμμονές, άγχη, φόβους, ανασφάλειες και συμπλέγματα.

Οι ερμηνευτές της, Saverio la Ruina, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία της παράστασης και Cecilia Foti, που ήταν βοηθός σκηνοθέτη, δημιούργησαν χαρακτήρες λιτούς με εκπληκτική όμως βαρύτητα που με την υποκριτική τους δύναμη όχι μόνο καθήλωσαν το κοινό αλλά παράλληλα το προβλημάτισαν και του άνοιξαν μοναδικούς δρόμους σκέψης.

Βλέποντας μπροστά στη σκηνή τη σχέση να κακοφορμίζει, να μαραζώνει, να αργοπεθαίνει, νιώθεις ένα κόμπο στο λαιμό, μια γροθιά στο στομάχι και ξέρεις καλά ότι τα λόγια που ειπώνονται σκεπάζουν με σκόνη τις ψυχές των χιλιάδων, των εκατομμυρίων γυναικών που δέχονται βία από τους συντρόφους τους με αποτέλεσμα τον βίαιο θάνατο της σχέσης στην καλύτερη περίπτωση ή του βίαιου θανάτου της γυναίκας σε ακραίες περιπτώσεις.

Η σκόνη αυτή καλύπτει τα πάντα αργά – αργά, διεισδύει παντού και είναι αυτή η σκόνη που την φτιάχνουν λέξεις αλλά και πράξεις που πονούν, που υποβιβάζουν, που ταπεινώνουν, που σκοτώνουν αργά και σταθερά το ωραιότερο ανθρώπινο συναίσθημα: την αγάπη.

Η αγένεια, η απώλεια κάθε αξιοπρέπειας, η τρυφερότητα που γίνεται βία, πόνος και πληγή αποκτούν απέραντη δύναμη και κυριαρχούν οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος.

Δυνατή παράσταση, έντονο κείμενο, ξεχωριστές ερμηνείες!!!


Κείμενο-σκηνοθεσία: Saverio La Ruina
Με τους Saverio La Ruina και Cecilia Foti
Πρωτότυπη μουσική: Gianfranco De Franco
Σύμβουλος δραματουργίας: Jo Lattari
Σύμβουλος σκηνοθεσίας: Dario De Luca
Βοηθός σκηνοθέτη: Cecilia Foti
Σχεδιασμός φωτισμού: Dario De Luca
Ήχος και φώτα: Mario Giordano
Διευθυντής παραγωγής: Settimio Pisano
Παραγωγή : Scena Verticale

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Ιταλίας
Ευχαριστίες στο White Dove – Genova

Βραβεία

Πρώτο βραβείο Lo Straniero 2015 καλύτερης παράστασης
Πρώτο βραβείο Enriquez 2015 καλύτερου έργου
Πρώτο βραβείο Enriquez 2015 καλύτερου ηθοποιού
Πρώτο βραβείο Annibale Ruccello 2015 καλύτερου έργου

 

Μαρία Ψαρούδη
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ
Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Γλωσσολόγος – Θεατρολόγος

Life & Culture