17 Μαΐου, 2022 20:17

Lemon: ένα σπάνιο ταξίδι με αφετηρία το Θέατρο Radar!

Θα μπορούσε να ήταν μια παράσταση σαν όλες τις άλλες. Θα μπορούσε η συγκίνηση που προκαλεί στον θεατή να μην κρατούσε περισσότερο από τη διάρκεια της. Κι όμως, η παράσταση αυτή, με τη φρεσκάδα και τη δυναμική της, ήρθε να ξυπνήσει τις αισθήσεις μας σα δροσερό αεράκι σε κατάστρωμα πλοίου λίγο πριν την άφιξη στο καλοκαιρινό μας προορισμό.

Δυο νέοι καλλιτέχνες, ζωντανεύουν επί σκηνής την απίθανη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό.

Εκεί, μπροστά στον θεατή η μουσική, ως βασικός πρωταγωνιστής, αλλά και ως άρρηκτος συνδετικός κρίκος, μεταμορφώνει τον ηθοποιό και πιανίστα Μελαχρινό Βελέντζα σε Χιλιαεννιακόσια και τον ηθοποιό Γιώργο Δρίβα στον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ –μοναδικό φίλο του Χιλιαεννιακόσια. Οι δύο ερμηνευτές, μέσα από μια άρτια δομημένη και στιβαρή σκηνοθεσία που φέρει την υπογραφή της Γεωργίας Τσαγκαράκη, η οποία έχει κάνει και τη διασκευή, αλλά έχει διδάξει και την κίνηση στους δύο ηθοποιούς, μας χάρισαν μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Με το κέφι τους, τη ζωντάνια και την απίστευτα θετική τους ενέργεια, μας ταξίδεψαν, μας γέμισαν ενθουσιασμό, μας έκαναν να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να νοσταλγήσουμε, να παντρέψουμε τη χαρά με τη λύπη. Να αφεθούμε δηλαδή σε όλα όσα είναι ζωή.

Παρέα με ένα πιάνο, με ένα πιάνο μαγικό, ταξιδέψαμε όλοι μαζί, κάπου ανάμεσα σε στεριά και θάλασσα με πυξίδα μας τον λόγο και κυρίως τη μουσική. Ο ποιητικός μονόλογος του Alessandro Baricco έγινε η έμπνευση για το ξεχωριστό αυτό ταξίδι, το ταξίδι γνωριμίας μας με τον Χιλιαεννιακόσια, το αγόρι που δε μεγάλωσε ποτέ. Το σκηνοθετικό σημείωμα της παράστασης είναι απόλυτα σαφές : μιλάει για το αγόρι «που έμαθε να εκφράζεται μέσα από τις νότες αποφεύγοντας όλες τις συγκρούσεις στη ζωή του». Και η σκηνοθέτης Γεωργία Τσαγκαράκη μας εξηγεί μιλώντας για τον ιδιαίτερο Χιλιαεννιακόσια : « Μεταμορφωμένος σε μουσική. Ένας φίλος γράφτηκε στο υποσυνείδητό του κι έγινε μέρος της ιστορίας του. Τον πλησίασε με τόλμη, μπήκε στο μονόλογό του και τον μετέτρεψε σε διάλογο. Στο Lemon, ο Χιλιαεννιακόσια συνομιλεί με τα φαντάσματά του και τη μουσική του. Το πιάνο αποτελεί το ζωτικό του χώρο. Η λιτή σκηνοθετική προσέγγιση μάς επιστρέφει στην ουσία της αφήγησης και την ανάγκη να ειπωθεί η ιστορία».

Αναρωτιέμαι αν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Να συμπληρώσουμε μόνο ότι το Lemon αποτελεί την πρώτη παραγωγή της ομάδας Experimento και ότι το όμορφο αυτό ταξίδι ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018. Και το ταξίδι αυτό συνεχίζεται στο θέατρο Radar για όσους θα θελήσουν να επιβιβαστούν στο πλοίο του Χιλιεννιακόσια και να κάνουν μαζί του το μαγικό αυτό ταξίδι. Με αφετηρία το συναίσθημα και προορισμό την εμπειρία.

Μαρία Ψαρούδη
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ
Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
 Γλωσσολόγος – Θεατρολόγος

Life & Culture