20 Μαΐου, 2022 16:50

Editorial Δεκεμβρίου 2018

Αυτό είναι το πρώτο Editorial του Life & Culture σε αυτούς τους τέσσερις πρώτους μήνες λειτουργίας του το οποίο συμπίπτει με την ολοκλήρωση του 2018. Θα ήθελα, λοιπόν, μέσα από το άρθρο αυτό να ευχαριστήσω τους φίλους αναγνώστες μας για την αγάπη τους, τους συνεργάτες μας για την άψογη συνεργασία αλλά και τους ανθρώπους της τέχνης που μας υποδέχθηκαν με αγάπη και σεβασμό.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η διαδικτυακή γωνιά ενημέρωσης για τα πολιτιστικά δρώμενα, είναι για να πούμε ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό και κρατάνε πεισματικά την Ελλάδα ζωντανή, απέναντι σε όσους την θέλουν τελειωμένη χρησιμοποιώντας ως πρόφαση αλλά και ως εργαλείο την οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, τους οποίους σκοπός μας είναι να προβάλλουμε, στέλνουν, έμμεσα ή άμεσα, το μήνυμα ότι οι χώρες είναι κάτι παραπάνω από χρήματα στα κρατικά ταμεία, ότι είναι ανθρώπινες ψυχές που συγκινούνται, αισθάνονται, συμπάσχουν, αντιδρούν, οργίζονται, θλίβονται, χαίρονται, αγαπάνε, ερωτεύονται. Όλα αυτά αποτυπώνονται μέσα από την τέχνη.

Ο προτεσταντικός γνώμονας κάποιων δυτικών φίλων ο οποίος προσδιορίζει την αξιοσύνη και την σημαντικότητα των λαών ανάλογα με το πόσα χρήματα αυτοί διαθέτουν στα κρατικά τους ταμεία ή ανάλογα με το πόσο είναι το δημόσιο ή το ιδιωτικό τους χρέος (γιατί μας κατηγόρησαν πολλές φορές σαν λαό, χρησιμοποιώντας ως και το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου να κάνει άσεμνες χειρονομίες με σκοπό να μας ταπεινώσουν) χαρακτηρίζει ανέκαθεν τη δική τους δυστυχία και αποτελεί διαχρονικό και αιώνιο αντικείμενο χλεύης στην παγκόσμια τέχνη καθορίζοντας ξεκάθαρα τα όρια μεταξύ βάρβαρου και πολιτισμένου ανθρώπου. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από λίστες με καρικατούρες δυστυχισμένων ανθρώπων, που ζουν με περισσότερα απ’ όσα τους χρειάζονται, για να αποδείξει ότι είναι μια σημαντική χώρα. Η λίστα της Ελλάδας ξεκινάει πολλούς αιώνες πριν και είναι γεμάτη από ανθρώπους που δίδαξαν τι θα πει Άνθρωπος. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα κάνουν ό,τι έκαναν οι δικοί τους, ο  Σαίξπηρ και ο Γκαίτε, ας ελπίσουμε ότι θα διαβάσουν τους Έλληνες για να γλυτώσουν απ’ τη βαρβαρότητα και την προστυχιά της φιλαργυρίας που τους χαρακτηρίζει.

 

 

Εύχομαι σε όλους σας μια καλή, δημιουργική χρονιά.

Βασίλειος Ιωάννου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life & Culture