16 Μαΐου, 2022 22:38

Commedia d' Amore στο Θέατρο Άλμα

Την Μαριάννα Πολυχρονίδη την είχαμε ξεχωρίσει εδώ και πολύ καιρό για το ιδιαίτερο στίγμα που αφήνει κάθε φορά που αποφασίζει να παρουσιάσει τη δουλειά της είτε αυτό γίνεται στο θέατρο, είτε στο τραγούδι. Το ήθος και η σοβαρότητα με την οποία κάνει τέχνη φάνηκε ακόμα μια φορά στη σκηνή του θεάτρου Άλμα όπου για δεύτερη χρονιά πρωταγωνίστησε στη μουσική παράσταση – μιούζικαλ δωματίου, Commedia d’ Amore, του Θέμη Μουμουλίδη σε σκηνοθεσία δική του. Τη Μαριάννα Πολυχρονίδη συνοδεύουν ζωντανά επί σκηνής οι μουσικοί Δημήτρης Σινογιάννης (ηλεκτρική κιθάρα) και ο Γιάννης Τσόλκας (Πιάνο).
Όλα ξεκινούν με έναν χωρισμό. Η ηρωίδα μας συνειδητοποιεί, μια συνηθισμένη μέρα, κάποιο προχωρημένο απόγευμα, ότι η σχέση της δεν την ικανοποιεί πια και αποφασίζει ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Το τέλος αυτό την πονά, την θυμώνει, την πληγώνει, την τραυματίζει και την κάνει να ζητήσει παρηγοριά σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τον εαυτό της. Θυμάται, αναπολεί, νοσταλγεί, ξεκλειδώνει τις αναμνήσεις της, αξιολογεί, μετράει λάθη και σωστά, περιπλανιέται στις αβύσσους του μυαλού, χάνει, κερδίζει.
Η ηρωίδα μας αναμοχλεύει μνήμες, κοιτάζει στον καθρέπτη της ψυχής της, αναμετριέται με τις θύμησες, τη λήθη, και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να συνεχίσει. Περιτριγυρισμένη από ήχους, προσωπικά αντικείμενα, ερωτικά γράμματα, βυθισμένη στις σκέψεις, στα έντονα συναισθήματά της, αναζητά μέσα στην απελπισία, την πίκρα, την απόγνωση μια χαραμάδα φως, μια στάλα ελπίδα να πιαστεί για να ανέβει στην επιφάνεια. Ζητά τη λύτρωση, την κάθαρση, το ίχνος ανάσας που θα τη γυρίσει στη ζωή.
Η Μαριάννα Πολυχρονίδη ζωγραφίζει αριστοτεχνικά, βήμα – βήμα τη ζωή της ηρωίδας της. Τραγούδι – τραγούδι, λέξη – λέξη χτίζει τον νέο της κόσμο, γκρεμίζοντας και αφήνοντας πίσω ό,τι παλιό, κρατώντας μέσα της την ουσία και μόνο όλων αυτών που τη διαμόρφωσαν, την άλλαξαν, την ενηλικίωσαν.
Άλλοτε τρυφερή, άλλοτε σκληρή, άλλοτε φοβισμένη, αναποφάσιστη και αμήχανη η ηρωίδα της μαθαίνει να ζει και να κοιτά την αλήθεια κατά πρόσωπο, πασπαλισμένη όμως με απίστευτη μαγεία και χρυσόσκονη. Τόση όσο χρειάζεται για να μπορεί να την αντέξει και να μη λυγίσει. Υπέροχη μουσική και τραγούδια βάζουν τα χνάρια που είναι απαραίτητα για να οδηγηθεί στο φως, για να παλέψει το σκοτάδι, το δικό της σκοτάδι, το σκοτάδι όλων μας.
Η ερμηνευτική δεινότητα της Μαριάνας Πολυχρονίδη, τα δυνατά εκφραστικά της μέσα πλάθουν μια άρτια παράσταση που προσεγγίζει και υμνεί τον έρωτα και τη ζωή μοναδικά.
Μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης – ο Θέμης Μουμουλίδης έκανε και πάλι το θαύμα του, μας χάρισαν ένα δυνατό, τρυφερό και παράλληλα βαθιά ανθρώπινο έργο που θα το θυμόμαστε για καιρό.

Life & Culture