20 Ιούνιος, 2021 22:33

Life & Culture

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ένας σκύλος δεν φέρνει την Άνοιξη στο Μαξίμου

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου.


Με τη βοήθεια ενός συμπαθητικού τετράποδου φίλου προσπαθεί ο κύριος Μητσοτάκης να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του η οποία αυτόν τον καιρό δεν είναι και στα καλύτερά της.

Ένας από τους λόγους που οι πολίτες άρχισαν να αποστρέφονται όχι μόνο το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά το σύνολο της κυβέρνησης, είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της πανδημίας. Σαφώς, τίθεται ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας και αυτό διαφαίνεται και στην άρνηση μιας μεγάλης μερίδας της στον εμβολιασμό για τον Covid-19. Όλο αυτό τον καιρό το μόνο που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να πειραματίζεται, να παλινωδεί και να μεταθέτει τις ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων στους πολίτες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που χρησιμοποιεί την βία ως μέτρο συμμόρφωσης των πολιτών που «τολμούν» να παρακούσουν τις διατάξεις και αποφασίζουν να κάνουν μία βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς τους (χαρακτηριστική η περίπτωση της Νέας Σμύρνης).

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του ξεχνούν κάτι βασικό, ότι αυτός ο λαός μόλις χθες βγήκε από μια δύσκολη δεκαετία που την χαρακτήριζε η οικονομική ύφεση, τα μνημόνια, η προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας από τους επιτηρητές που πήγαιναν κι έρχονταν, υποδεικνύοντας πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα και αμφισβητώντας την λαϊκή βούληση, το λουκέτο στις επιχειρήσεις, οι κατασχέσεις των περιουσιών από τις τράπεζες, οι χιλιάδες αυτοκτονίες. Σε αυτό τον εξαντλημένο ψυχολογικά λαό, λοιπόν, προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλλει μέτρα πανδημίας που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και να καλλιεργήσει με εργαλείο τα ΜΜΕ τον τρόμο. Πληρώνει δε, μέσω τις λίστας Πέτσα, ακόμα και ανύπαρκτες ιστοσελίδες για να γράψουν το αυτονόητο, αυτό που κάθε δημοσιογράφος θα έπρεπε να θεωρεί ηθική του υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, να ενημερώσουν δηλαδή για την εξέλιξη της πανδημίας και την σοβαρότητα της κατάστασης.

Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ως επιχείρημα ότι σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτές μιας πανδημίας, πρωτεύουσα σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή και όχι τα δικαιώματα. Η αλήθεια, όμως, καταρρίπτει αυτό το επιχείρημα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κορωνοϊός έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην Κίνα τον Δεκέμβρη του 2019. Οι προθέσεις όμως της κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στις δημόσιες συναθροίσεις δεν είναι αποτέλεσμα πρόνοιας, καθότι οι εφημερίδες κάνουν λόγο για το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη από τον Δεκέμβρη του 2019. Προηγούνται δηλαδή της εμφάνισης του Κορωνοϊόυ. Παρά τις πρώτες ενστάσεις για το νομοσχέδιο, στις αρχές του Ιούλη του 2020, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4703/2020 περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων. Σε γενικές γραμμές, ο νόμος απαγορεύει τις ελεύθερες δημόσιες συναθροίσεις και τις καθιστά εφικτές υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς και κατόπιν άδειας από την αστυνομία. Ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων χάνεται και οι εφημερίδες δεν αργούν να κάνουν τον κατάλληλο παραλληλισμό με την Επταετία και τον αντίστοιχο νόμο της που οδήγησε στην γνωστή Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με άλλα λόγια, καταλαβαίνει κανείς ότι η παρούσα κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την δύσκολη συγκυρία για να επιβάλλει το αντιδημοκρατικό της σχέδιο που αφορά των περιορισμό της ελευθερίας του πολίτη.

Όσο περνάει ο καιρός και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε υπό την απειλή της πανδημίας, τα πράγματα σκληραίνουν περισσότερο. Το επόμενο σχέδιο της κυβέρνησης αναγγέλθηκε προχτές από τον υπουργό εργασίας, κ. Χατζηδάκη και αφορά την κατάργηση του οκταώρου και των υπερωριών. Ακόμη ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα πλήττεται. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε που θα σταματήσει η κατρακύλα της αντισυνταγματικότητας και της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, όμως, είναι ότι ένας σκύλος δεν φέρνει την Άνοιξη στο Μαξίμου. Όσο κι αν προσπαθεί να εγείρει υπέρ του τα συναισθήματα των ζωόφιλων συμπολιτών μας αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της ο κ. Μητσοτάκης, ματαιοπονεί.

Copyright Life & Culture © 2018 - 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.