Πα. Μαρ 5th, 2021

Life & Culture

Περιοδικό για τη Ζωή και τον Πολιτισμό

“Ο Κουρέας της Σεβίλλης” του Μπομαρσέ στο Θέατρο Ακροπόλ

Από 19 Δεκεμβρίου 2020


 

Η ημερομηνία έναρξης της παράστασης είναι προσεγγιστική. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί.

Το Θέαμα Ακροπόλ παρουσιάζει τον “Κουρέα της Σεβίλλης” του Μπομαρσέ, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Το 1775, στις παρυφές της Γαλλικής επανάστασης, ο Καρόν ντε Μπομαρσέ εμπνεόμενος από τον διαφωτισμό και τα κηρύγματα του Βολταίρου, του Ρουσσώ, κι επηρεασμένος, εκτός των άλλων, από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ, γράφει τον περίφημο “Κουρέα της Σεβίλλης” που ανεβαίνει στο θέατρο με πρωτοφανή επιτυχία και στη συνέχεια μεταμορφώνεται από τον Τζοακίνο Ροσίνι σε μια από τις πιο διάσημες όπερες παγκοσμίως.

Ο περίφημος Φίγκαρο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θεατρική πινακοθήκη ως ένας μυθικός χαρακτήρας τυχοδιώκτη πονηρού καταφερτζή, αλλά και ονειροπόλου, ο οποίος ήταν προάγγελος μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπάρτολο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα, που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπάρτολο, ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλβαβίβα τη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.

Η Σοφία Σπυράτου στήνει φέτος μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη κι ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας τον θεατή μέσα από την καινούρια μετάφραση-διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, με μια γλώσσα σημερινή. Στο ίδιο ύφος, ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, θα κινηθούν τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη.

Η μουσική της παράστασης θα εκτείνεται από θέματα του Ροσίνι, παιγμένα με αμιγώς κλασικό τρόπο, έως διασκευασμένες και πρωτότυπες μελωδίες, σε σύγχρονο μουσικό ύφος.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Διασκευή – Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά – Κουστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική επεξεργασία – πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου
Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα
Βοηθός χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Παραγωγή: Θέαμα Ακροπόλ

Διανομή:
Στο ρόλο του Φίγκαρο ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Στο ρόλο του Ντον Μπάρτολο ο Φάνης Μουρατίδης
Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Ιωάννης Κοντέλλης, Βασιλική Μακρή, Φωτεινή Αλεξοπούλου, Φαίδρα Νταϊόγλου, Κωστής Τσιαμάγκας, Στράτος Γιαπτσέ, Γιάννης Σμέρος

Μουσικοί: Μιλτιάδης Παπαστάμου, Μαρίνος Γαλατσινός, Φοίβος Ζήτης, Αλέξανδρος Κασάρτζης


Θέατρο Ακροπόλ
Ιπποκράτους 9-11
Κέντρο Αθήνας
Τηλ: 2103648303


Εισιτήρια

Δεν έχουν ανακοινωθεί.

Copyright Life & Culture © 2018 - 2020 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.