2 Αύγουστος, 2021 18:29

Life & Culture

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Η διαπόμπευση του Πρύτανη του ΟΠΑ ως αφορμή για διχαστικό λόγο

Αναμφίβολα, οργή και αγανάκτηση είναι τα πρώτα συναισθήματα που δημιουργούνται σε κάθε Έλληνα δημοκρατικό πολίτη από την φωτογραφία στην οποία ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Δημήτρης Μπουραντώνης, διαπομπεύεται με τρόπο απάνθρωπο.

Κατά δεύτερο λόγο, αν διαβάσει κανείς μέρος του συνόλου της σχετικής με το αποτρόπαιο γεγονός αρθρογραφίας στον Τύπο, διαπιστώνει μετά λύπης πως ορισμένοι κονδυλοφόροι επιζητούσαν την κατάλληλη αφορμή για να εκφέρουν διχαστικό, εμφυλιοπολεμικό λόγο που βρίθει χαρακτηρισμών και γενικεύσεων ενάντια στην αριστερή ιδεολογία. Χαρακτηριστικοί είναι οι παρακάτω τίτλοι άρθρων αλλά και φρασεολογία που συναντάμε στο διαδίκτυο:

  • Το Weekend της Αριστεράς. Δεν είδε, δεν άκουσε για την βία στα Πανεπιστήμια (Τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα liberal.gr). Σύνδεσμος
  • Δεν καταδικάζουν (ο ΣΥΡΙΖΑ) τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια. Ακριβώς επειδή η Αριστερά είναι μέρος του προβλήματος (Φράση στο παραπάνω άρθρο).
  • Στο όνομα των καλών σχέσεων «με την αριστερά» έχει αφεθεί πεδίο δόξης λαμπρό σε στοιχεία του κοινού ποινικού δικαίου. (Φράση στο άρθρο με τίτλο «Εικόνες ντροπής για τη δημοκρατία» στην ιστοσελίδα liberal.gr). Σύνδεσμος
  • Η κατάσταση αυτή (στα ελληνικά Πανεπιστήμια) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα, κατεξοχήν της Αριστεράς. Το ελληνικό πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση, βρίσκεται υπό ιδιότυπη κατοχή αυτών των μειοψηφικών αλλά επιθετικών δυνάμεων, που διαθέτουν τάγματα εφόδου, στοχοποιούν και προπηλακίζουν αυτούς που διαφωνούν μαζί τους, χρησιμοποιούν ακόμη και φυσική βία κατά των «αντιφρονούντων» τους. (Φράση από το άρθρο του καθηγητή, κυρίου Αχιλλέα Γραβάνη με τίτλο «Κανονικότητα στα ΑΕΙ», στην εφημερίδα Καθημερινή). Σύνδεσμος

Είναι επομένως αναγκαίο να γίνει κατανοητό ότι εξτρεμιστικά στοιχεία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις και τα παραδείγματα από την σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας που το επιβεβαιώνουν είναι αμέτρητα. Ας μη ξεχνάμε, λόγου χάρη, τις διαβόητες ομάδες κρούσης που είχαν δημιουργηθεί μέσα από την ΟΝΝΕΔ στο παρελθόν και τα εγκλήματα που αυτές διέπραξαν.

Συνεπώς, η ανάπτυξη λόγου που στοχοποιεί ιδεολογίες όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία καθώς την κρατά καταδικασμένη στην διχόνοια και ιδιαίτερα στην δύσκολη περίοδο την οποία ζούμε, αλλά ταυτόχρονα εκθέτει κατά τον χειρότερο τρόπο όσους τον εκφέρουν. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από όλους ότι στις δημοκρατικές πολιτείες όλες οι ιδεολογικές αντιλήψεις είναι απολύτως σεβαστές και δεν διώκονται ούτε λοιδορούνται με προπαγανδιστικά κείμενα. Αντιλήψεις όπως, για παράδειγμα, αυτή που εξέφρασε πριν από μήνες ο υπουργός, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, ότι «η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά» όχι μόνο είναι επικίνδυνες, αλλά έχει ηθικό χρέος κάθε δημοκρατικός πολίτης της χώρας να τις καταδικάζει γιατί αποτελούν ντροπή για την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.

Εν κατακλείδι, αν επιθυμούμε να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα που δεν θα συμβαίνουν όλα αυτά τα χυδαία έκτροπα, όλες αυτές οι απάνθρωπες αγριότητες όπως η διαπόμπευση του κυρίου Πρύτανη, το ουσιαστικό είναι να σταματήσουμε όλους όσους σπέρνουν τη διχόνοια και φανατίζουν με τον λόγο τους, αλλά και να εστιάσουμε στην παιδεία, την ουσιαστική που ξεκινάει από τον κεντρικό πυρήνα της κοινωνίας, την οικογένεια, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πολιτών και όχι χειραγωγούμενου φανατισμένου όχλου ο οποίος εταιροπροσδιορίζεται μέσα από τις κομματικές παντιέρες, αναζητώντας τον ηγέτη – πάτρωνα.

 

Βασίλειος Ιωάννου

Copyright Life & Culture © 2018 - 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.