Τε. Σεπ 18th, 2019

Life & Culture

Περιοδικό για τη Ζωή και τον Πολιτισμό

Ένα φωτογραφικό ταξίδι από τη Βιέννη στην Κωνσταντινούπολη με το Orient Express στα 1903

Το Οριάν Εξπρές (Οrient Express = Ταχεία της Ανατολής) ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου από το Παρίσι (Gare de l’Est) έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι. Το Οριάν Εξπρές, το οποίο ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια, άρχισε να λειτουργεί στις 5 Ιουνίου του 1883, ενώ το 1919 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή Simplon Orient Express, η οποία περιλάμβανε διαφορετικό δρομολόγιο και περνούσε από τους σταθμούς της Λωζάνης, του Μιλάνου, της Βενετίας, της Τεργέστης, του Βελιγραδίου. Το 1977 οι τακτικές υπηρεσίες του σταμάτησαν καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει τον ανταγωνισμό με το αεροπλάνο. Ωστόσο, το θρυλικό αυτό τρένο εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα και να προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες στους επιβάτες αλλά πλέον το δρομολόγιο του είναι κάπως σύντομο, σε σύγκριση με το δρομολόγιο του παρελθόντος. Καθημερινά συνδέει το Παρίσι με την Βιέννη, περνώντας από το Στρασβούργο, το Μπάντεν-Μπάντεν, το Μόναχο και πολλούς άλλους σταθμούς. Δύο από τα βαγόνια του τραίνου – μια κλινάμαξα και το εστιατόριο – διασώζονται και εκτίθενται στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Κορδελιό.

Το Οριάν Εξπρές, λόγω της φήμης του στην εποχή του ως πολυτελούς τραίνου, αποτέλεσε σκηνικό για το γνωστό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και για την ομώνυμη υποψήφια για έξι Όσκαρ ταινία του 1974 αλλά για και το βιβλίο του Γκράχαμ Γκρην Το Τραίνο της Σταμπούλ. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σαν σκηνικό σε αρκετές ταινίες. Η διάσημη ταινία του Τζέιμς Μποντ Από τη Ρωσία με αγάπη (From Russia with Love) παρουσιάζει σκηνές δράσης που διαδραματίζονται στο Οριάν Εξπρές1.

Τα φωτογραφικά έργα που παρουσιάζονται εδώ αποτυπώνουν το ταξίδι μιας οικογένειας με το Οριάν Εξπρές. Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν: Βιέννη, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια, Κωνσταντινούπολη. Μέρος του ταξιδιού έγινε με πλοίο πάνω στον Δούναβη.

 

Προετοιμασία για το ταξίδι. Πριν την αναχώρηση για τη Βουδαπέστη, η οικογένεια διέμενε στη Βιέννη

 

Η αγορά της Βιέννης νωρίς το πρωί (1903)

 

Βιέννη 1903. Το Κοινοβούλιο

 

Το Orient Express στη Βουδαπέστη (1903)

 

Βουλγαρία (1903)

 

Βουλγαρία (1903)

 

Ο φιλικός σταθμάρχης

 

Βουκουρέστι

 

Ένα άβολο κρεβάτι

 

Επίσκεψη σε φίλους στο Βουκουρέστι

 

Αναχώρηση από τη Ρουμανία

 

Κωνσταντινούπολη. Ο τελικός προορισμός.

 

Η Κωνσταντινούπολη το 1903

 

Αγιά Σοφιά (1903)

 

Μνημείο της Πλατείας Ταξίμ

 

Άφιξη στο Εσκίσεχιρ. Υποθέτουμε ότι αυτός ήταν ο τελικός προορισμός της οικογένειας.

 

Εσκίσεχιρ (1903)

 

Εις υγείαν!

1Πηγή: Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Copyright Life & Culture © 2018 - 2019 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.