2 Αύγουστος, 2021 19:29

Life & Culture

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Κίνα: Σε υψηλό επίπεδο η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων – Μέτρα ζητούν οι αρχές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η κρατική υπηρεσία Ωκεανογραφίας της Κίνας για τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε αυτές τις ημέρες, η μέση στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ακτών της Κίνας το 2017 ήταν 58 mm υψηλότερη από το μέσο επίπεδο τη χρονική περίοδο 1993-2011. Τα τελευταία έξι χρόνια η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τα 24 προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία έχει αυξήσει τη θερμοκρασία των παράκτιων περιοχών της Κίνας και του ωκεανού.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πλημμύρες, να επιδεινωθούν οι θαλάσσιες καταστροφές και να πληγεί ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα. Οι ειδικοί προτείνουν μία σειρά μέτρων, όπως τη βελτίωση της ικανότητας πρόβλεψης και αντιμετώπισης καταστροφών καθώς και τον προσεκτικό σχεδιασμό των παράκτιων υποδομών κατά τον οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας. Οι παράκτιες πόλεις θα πρέπει επίσης να εγγυηθούν την προστασία από τις πλημμύρες και να αναβαθμίσουν τα πρότυπα σχεδιασμού σημαντικών έργων υποδομής στο Δέλτα των ποταμών Γιανγκτσέ και Περλ, καθώς και στην παράκτια περιοχή Μποχάι. Ζητείται επίσης να ενισχυθεί η διαχείριση των παράκτιων υδάτινων πόρων και ειδικότερα να ελέγχεται η υπερεκμετάλλευση και η καθίζηση των υπογείων υδάτων στις παράκτιες περιοχές, προκειμένου να μειωθούν οι βλάβες που προκαλούνται από την παλίρροια και την αλάτωση του εδάφους.

Τέλος οι ερευνητές προτείνουν την προώθηση διεθνούς συνεργασίας στην παγκόσμια θαλάσσια διακυβέρνηση, όπως η παρατήρηση και η πρόβλεψη, η αξιολόγηση των κινδύνων και η αντίδραση στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copyright Life & Culture © 2018 - 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.