22 Μαΐου, 2022 13:09

Χίος: Παναγία Κρήνα, ένας από τους θησαυρούς του νησιού που ζητά απεγνωσμένα την βοήθειά μας!

Είμαι περίπου 900 ετών. Με λένε, Παναγία Κρήνα, αφού σε αυτή την περιοχή υπήρχε μια κρήνη που ανάβλυζε δροσερό νερό. Παρόλα τα χρόνια μου, είμαι ακόμα πανέμορφη. Έτσι δεν είναι;
Πόσοι λαοί δεν πέρασαν από το κατώφλι μου. Βυζαντινοί, Γενουάτες, Βενετοί, Τούρκοι. Παρόλα αυτά, δεν με κατέστρεψαν. Με σεβάστηκαν, ακόμα κι αυτοί. Βέβαια, ήρθε ο φοβερός χαλασμός του 1881 , που μου έριξε τους τρούλους. Όμως, οι πιστοί δεν με άφησαν ποτέ. Με φρόντιζαν και με αναστήλωναν, κάθε φορά που πήγαινα να μαραζώσω.
Δυστυχώς η ίδια η πολιτεία δε με σεβάστηκε. Έβαλαν λουκέτο στην πόρτα μου και αφήνουν το εσωτερικό μου να καταρρέει. Ας μην πω για το χωματόδρομο που πρέπει να πάρεις για να κατέβεις ως εδώ. Τόσο δύσκολο είναι, να τον ασφαλτοστρώσουν; Ένα τόσο δα κομμάτι γης είναι.

Τις τοιχογραφίες μου τις ξερίζωσαν και τις τοποθέτησαν στο μουσείο κι εμένα, λέει, με “μελετούν”. Χρόνια τώρα, με μελετούν! Εν τω μεταξύ, τζαμιά αναστηλώθηκαν, περιφερειακοί φτιάχτηκαν, συνοικισμοί ξαναχτίστηκαν, τώρα λέει θα φτιάξουν και…μονοπάτια για περπάτημα. Και το περηφανεύονται κιόλας!! Φτιάχνουν αχρείαστα μονοπάτια και αφήνουν τη βυζαντινή κληρονομιά του νησιού να ρημάζει. Χρήματα για όλα αυτά υπάρχουν, καθώς φαίνεται. Για μένα μόνο, δεν υπάρχουν. Και πείτε μου τώρα, γιατί; Γιατί εγώ, έχω μικρότερη αξία από οτιδήποτε άλλο; Αν κυβερνούσαν τον τόπο τούτον εδώ νοήμονες άνθρωποι, με όραμα, θα είχαν σκαρφιστεί ως και ξεναγήσεις ως εδώ. Ως και εκδρομές. Να δουν οι τουρίστες τι θησαυρούς κρύβει η Χίος. Αντί τούτων, χτίζουν μονοπάτια. Βέβαια, είναι πιο εύκολο να “βάλεις στην τσέπη” το κατιτί σου, άμα φτιάχνεις μονοπάτια παρά άμα αναστηλώνεις μνημεία βυζαντινά.
Ναι έχω παράπονα. Γιατί και ο κόσμος κάποια στιγμή θα κουραστεί να με βοηθά….Θα κουραστεί και θα βαρεθεί. Γι αυτό σας ζητώ να ξεσηκωθείτε και να διαμαρτυρηθείτε. Αντί να χαιρετίζετε τα δήθεν χρήσιμα έργα που κάνουν οι αρμόδιοι πού και πού, πείτε και κάναν καλό λόγο και για μένα. Το αξίζω. Στέκομαι εδώ,ακοίμητος φρουρός, 900 χρόνια. Βοηθήστε με. Ανοίξτε τις πόρτες μου, να έρθει κόσμος. Αναστηλώστε το εσωτερικό μου. Κάντε και καμιά λειτουργία εδώ…..Κόψτε τα δέντρα που πέφτουν πάνω μου. Στην επόμενη πυρκαγιά, θα καώ.
Βοηθήστε με. Θα με καταστρέψουν οι ίδιοι οι αρμόδιοι αυτού του κακορίζικου κράτους.

Life & Culture