20 Μαΐου, 2022 17:32

Το πρώτο μητρώο επαγγελματιών κινηματογράφου

Μια σειρά από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται άμεσα στον χώρο των κινηματογραφικών παραγωγών, όπως οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες αλλά και πολλοί ακόμη επαγγελματίες που μπορεί να είναι απαραίτητοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, όπως οι ξενοδόχοι (για τη διαμονή των συνεργείων) και οι ξυλουργοί (για τη δημιουργία των σκηνικών) θα περιλαμβάνονται στο πρώτο μητρώο επαγγελματιών κινηματογράφου στην Ελλάδα που θα δημιουργηθεί μέχρι το καλοκαίρι στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Θάνος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας του αυτοτελούς τοπικού γραφείου διευκόλυνσης οπτικοακουστικών παραγωγών (Film Office) της Περιφέρειας, δίνεται έμφαση στην ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, ώστε οι εταιρείες παραγωγής να μπορούν να μπαίνουν στο μητρώο που θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Film Office και να αναζητούν τους ανθρώπους που χρειάζονται. Αυτοί, όπως τονίζει, μπορεί να ενδιαφερθούν για επαγγελματίες και επαγγέλματα του οπτικοακουστικού τομέα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι βοηθητικοί ηθοποιοί, οι εικονολήπτες, οι ηχολήπτες και τα στούντιο, αλλά και οι κασκαντέρ, επάγγελμα που μπορεί να υφίσταται στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα γνωρίζει αυξημένη ζήτηση μόλις τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, ο κ. Θάνος υπογραμμίζει ότι μια ακόμη σειρά από επαγγέλματα είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων και υπάρχει η δυνατότητα να αφήσουν κέρδος στα τοπικά εισοδήματα.
Τέτοιου είδους επαγγέλματα προέρχονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της εστίασης, αλλά και από τους κλάδους των μεταφορών (για τις μετακινήσεις των συνεργείων), των ενοικιάσεων εξοπλισμού, των εκτυπώσεων, της γραφιστικής, της κατασκευής σκηνικών, των ενοικιάσεων οχημάτων και του λιανικού εμπορίου για τις προμήθειες κάθε είδους. Απαραίτητοι στις κινηματογραφικές παραγωγές είναι και οι τεχνίτες (ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κατασκευαστές σιδηροκατασκευών) που μπορούν να δημιουργήσουν, να στήσουν και να ξεστήσουν σκηνικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη διαδικασία εμπλέκονται, επίσης, λογιστές που ασχολούνται με τα έξοδα των παραγωγών αλλά και δικηγόροι για το ιδιαίτερο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και εταιρείες δημιουργίας ιστοσελίδων, εταιρείες καθαρισμού είτε για τα ρούχα είτε για τους χώρους και εταιρείες φύλαξης.
Συνεργεία χρειάστηκαν υπηρεσίες φροντίδας για σκύλο – ηθοποιό και επιδιορθώσεις μουσικών οργάνων
Η τεχνική σύμβουλος οπτικοακουστικών παραγωγών στο Film Office της Περιφέρειας, Διονυσία Αρβανίτου επισημαίνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα τελευταία δέκα χρόνια που εργάζεται στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, έχει συμβεί να ζητηθούν υπηρεσίες μεταφοράς, φροντίδας και φιλοξενίας ζώων συντροφιάς, είτε για σκύλο- ηθοποιό που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή, είτε για τα κατοικίδια με τα οποία ταξιδεύουν συχνά μέλη της παραγωγής. Έχει, επίσης τύχει να σπάσει μια χορδή στην κιθάρα πρωταγωνιστή και να αναζητούνται επίμονα υπηρεσίες επισκευής μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας, διαφορετικά τα γυρίσματα δεν θα ήταν αληθοφανή. Στο ίδιο πνεύμα, παραγωγή οπτικοακουστικού έργου έχει ενδιαφερθεί για υπηρεσίες στολισμού εκδηλώσεων προκειμένου να κατασκευαστεί σκηνικό, ενώ οι εταιρείες χρησιμοποιούν συχνά ακόμη και ίντερνετ καφέ για τη γρήγορη αποστολή μεγάλου όγκου δεδομένων ως back-up στην έδρα τους.
Tαινία εποχής στην Άνω Πόλη ή σκηνικό Ιταλίας έξω από τη Θεσσαλονίκη
Την ίδια στιγμή, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στη φωτογράφηση προτεινόμενων για γυρίσματα τοποθεσιών και στην κατάταξή τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ώστε να δημιουργηθεί μια ψηφιακή φωτοθήκη, η οποία θα βρίσκεται στη διάθεση των εταιρειών παραγωγής για την επιλογή των κατάλληλων τοποθεσιών.
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τουριστικά τοπία, τροπικές παραλίες, εγκαταλελειμένα χωριά, παραδοσιακά και γραφικά μέρη, βιομηχανικούς χώρους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, ορεινούς προορισμούς, ακόμη και σκηνικά που προσομοιάζουν σε Μεσογειακές περιοχές στην Ιταλία ή την Ισπανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσομοίωσης είναι η Άνω Πόλη και η συνοικία Ουζιέλ στην Θεσσαλονίκη που προτείνονται για τα γυρίσματα ταινιών εποχής.
Ως το καλοκαίρι θα έχουν δημιουργηθεί το μητρώο επαγγελματιών και η ψηφιακή φωτοθήκη
Ο Τομεάρχης Τουρισμού επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι την περασμένη εβδομάδα προβλήθηκε στο γαλλικό κοινό το γνωστό ριάλιτι «Pekin Express», για το οποίο έγιναν γυρίσματα το περασμένο φθινόπωρο στον Όλυμπο, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι ως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμα και το μητρώο επαγγελματιών και η ψηφιακή φωτοθήκη, ενώ επιδίωξη του Film Office είναι και η πρακτική άσκηση αποφοίτων της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ σε καινούριες παραγωγές.
«Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί ως πρότυπο κατά το οποίο αναπτύσσονται και τα film offices σε άλλες περιφέρειες. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και τη Διεύθυνση Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Hellenic Film Commision) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εκτιμά, επίσης, ως ιδιαίτερα σημαντική τη λειτουργία ενός δικτύου των γραφείων αυτών σε όλη την Ελλάδα, ενώ είναι το ίδιο μια δημόσια δομή που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, γεγονός που διασφαλίζει τη συνέχεια στη λειτουργία του θεσμού», προσθέτει.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Life & Culture