20 Μαΐου, 2022 16:18

Σε ύφεση η γρίπη των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της Μικρής Πρέσπας

Σε επιφυλακή για τη γρίπη των πτηνών εξακολουθούν να βρίσκονται οι επιστήμονες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών μετά και την ολοκλήρωση της επιχείρησης περισυλλογής εκατοντάδων νεκρών αργυροπελεκάνων.

«Μέχρι στιγμής, το φαινόμενο στη Μικρή Πρέσπα δείχνει να επιβραδύνεται, ενώ δεν υπάρχουν κρούσματα θανάτωσης από γρίπη Η5Ν1 σε νέες αφίξεις πουλιών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν υπάρξουν άλλα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, στις 24 Μαρτίου οπότε και ολοκληρώθηκε η μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης νεκρών αγυροπελεκάνων, συλλέχθηκαν 1.143 πουλιά. Παράλληλα, το δίκτυο συνεργατών και εθελοντών της Εταιρείας, κατέγραψε 300 θανάτους αργυροπελεκάνων σε ακόμη εννιά υγροτόπους της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Η επιχείρηση συνεχίζεται με την επιτήρηση της περιοχής για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση τυχόν νέων κρουσμάτων.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πλέον περιστατικά Η5Ν1 καθώς, παρακολουθώντας τις αποικίες στη Μικρή Πρέσπα, δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής νεκρά πουλιά. Επίσης, από την πλευρά της λίμνης στην Αλβανία, εντοπίστηκαν μόλις τρία νεκρά πουλιά», υπογράμμισε η κα Μαλακού.

Life & Culture