22 Μαΐου, 2022 13:35

Προβολή ντοκιμαντέρ "Το τελευταίο τραγούδι στη ξενιτιά"

Στις 11 Νοεμβρίου 2018

 
Διάρκεια: 74′, Ετος Παραγωγής: 2017, Χώρα παραγωγής: Καναδάς, Ελλάδα
Το ντοκιμαντέρ της Αθηνάς Σκότη, ” Το τελευταίο τραγούδι στη ξενιτιά” θα προβληθεί στο θέατρο, Ιντεάλ την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου στις 12:00 μμ.
Σύνοψη:
Η ζωή της γιαγιάς μου είναι γνωστή σε εκατομμύρια μετανάστες. Η Βασιλική αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή στην Αμερική.
Οι Έλληνες την ονομάζουν ξενιτιά, που σημαίνει να ζεις σαν ξένος, σε άλλη χώρα. Στην Αμερική βίωσε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Δημιούργησε την οικογένειά της και εργάσθηκε σκληρά. Ευγνωμονούσε την Αμερική, για ό, τι της προσέφερε αλλά ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά της. Ζώντας για περισσότερα από ογδόντα χρόνια στην Αμερική, κράτησε ζωντανά στη μνήμη της την Ελληνική παραδοσιακή ποίηση και τα Ελληνικά τραγούδια που γνώριζε μικρή στο χωριό της. Αυτά την συνέδεσαν με την πατρίδα που άφησε πίσω της και που αγαπούσε πολύ, ζώντας στην ξενιτιά. Αυτοί οι στίχοι και τα τραγούδια της έφεραν γλυκόπικρες μνήμες. Γιατί αυτή, όπως και τόσοι άλλοι, αναγκάσθηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους σε άλλη χώρα.
Η Βασιλική τραγουδούσε αυτά τα παλαιά τραγούδια στα παιδιά της και στα εγγόνια της.
Σε ηλικία εκατό ετών, υπαγόρευσε στον γιό της περισσότερα από 340 παλαιά τραγούδια που θυμόταν ακόμη από το χωριό της. Τα τραγούδια αυτά έχουν γίνει ένα δίγλωσσο πολύτιμο βιβλίο, με τίτλο “Το υφάδι της μνήμης”. Σε ηλικία 103 ετών ταξίδεψε για τελευταία φορά στην Ελλάδα, έχοντας μαζί της το βιβλίο αυτό.
Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως ένα άτομο που διατηρεί την αρχαία Ελληνική παράδοση αλλά και ως ποιήτρια η ίδια.
Μερικά από τα ποιήματά της μελοποιήθηκαν από τον γνωστό μουσικό Λάκη Χαλκιά. Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζεται και μια συναυλία με τα τραγούδια της, να ακούγονται πέρα στα ψηλά βουνά του χωριού της.
Ερχόμενη στην Ελλάδα, βρίσκει τη χώρα σε μια μεγάλη κρίση. Οικονομική, πολιτιστική και ίσως σε μια κρίση ταυτότητας.
Ταξιδέψαμε μαζί στην Ελλάδα και συναντήσαμε νέους που αντιμετωπίζουν ξανά το δίλημμα, να φύγουν από τον τόπο τους, για να ζήσουν στην ξενιτιά.
Η Βασιλική πέρασε την ζωή της στην ξενιτιά. Για αυτήν και την γενιά της, ήταν η λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσής τους.
Τώρα η ίδια, συμβουλεύει τους νέους ότι για αυτούς, η ξενιτιά, ίσως να μην είναι η λύση, στα προβλήματά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life & Culture