3 Ιουλίου, 2022 23:50

Ο Εχθρός του Λαού

Γράφει Δρ. Μαρία Ψαρούδη.


Εδώ και μέρες, παρακολουθώ, με μεγάλη μου θλίψη, την κοινωνία να διχάζεται και πάλι, αυτή τη φορά με αφορμή τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Κάποιοι ανεγκέφαλοι, δυστυχώς, επιχειρούν να χωρίσουν τους πολίτες σε δύο κατηγορίες, τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Στα πλαίσια της επιχείρησης «ελευθερία», η οποία ονομάστηκε έτσι ψευδώς και ανεπιτυχώς, αφού η ελευθερία αυτή για να αποκτηθεί πλήρως, θέλει τους πολίτες να επαναλαμβάνουν τον εμβολιασμό τους όποτε αυτό τους ζητηθεί, είναι έτοιμοι να παραδώσουν γη και ύδωρ. Προκειμένου δε να πειστούν αυτοί που ανεπιτυχώς και πάλι φακελοποιήθηκαν και έλαβαν την ετικέτα «αρνητές» εμφανίστηκε και το «τυράκι» με τη μορφή δήθεν ξεχωριστών προνομίων.
Αφού η κοινωνία μας δέχθηκε, σχεδόν αδιαμαρτύρητα, τον απόλυτο ή τον μερικό εγκλεισμό για μήνες ολόκληρους, τον περιορισμό ή την απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης ή κυκλοφορίας, με την αποστολή μηνυμάτων προκειμένου να μετακινηθούμε με αιτιολόγηση πάντα της μετακίνησής μας, με την απειλή υψηλών προστίμων στην περίπτωση της μη συμμόρφωσης, φτάσαμε και στον πειθαναγκασμό, προκειμένου να εμβολιαστούμε, χρησιμοποιώντας, όμως, εμβόλια που δημιουργήθηκαν κυριολεκτικά στο πόδι, μπροστά στο επείγον της κατάστασης, χωρίς να δοκιμαστούν επαρκώς. Και όποιος δεν αποφασίζει να εμβολιαστεί, του φορούν αμέσως την ετικέτα του αρνητή, του συνωμοσιολόγου (λέξη που ακούστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας), του ψεκασμένου, του απροσάρμοστου, του απείθαρχου, του αντικοινωνικού, του ανθρώπου που δεν σέβεται και δεν προστατεύει τον εαυτό του και τον διπλανό του.
Αν τολμήσεις να πεις ότι έχεις ενδοιασμούς, ενστάσεις, ακόμα και φόβο μπροστά στον εμβολιασμό, αμέσως είσαι κατά της κυβέρνησης και προσκείμενος αυτόματα στον ΣΥΡΙΖΑ ή στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο. Αν εξηγήσεις με λογικά επιχειρήματα, ακόμα και επιστημονικά, ότι έχουμε να κάνουμε με εμβόλια ανεπαρκώς δοκιμασμένα, με πλήθος παρενεργειών που και οι ίδιοι οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τη στιγμή που εμφανίζονται σε εμβολιασμένους που είτε αναγκάζονται να εισαχθούν στα νοσοκομεία για να τις αντιμετωπίσουν είτε, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, καταλήγουν, αυτόματα γίνεσαι, χωρίς δεύτερη σκέψη, «ο εχθρός του λαού», ο κατάπτυστος, ο δακτυλοδεικτούμενος, αυτός που πρέπει να οδηγηθεί στο πυρ το εξώτερον, αυτός που δικαίως χάνει όλα τα προνόμια όσων έχουν ήδη συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις και γι’ αυτό έχουν γίνει οι εκλεκτοί, το παράδειγμα προς μίμηση, οι καλοί και συνειδητοί πολίτες, οι υπεύθυνοι πολίτες.
Σε μια δημοκρατία, όμως, πρέπει να γίνεται σεβαστή και να ακούγεται και η αντίθετη άποψη. Η άποψη που δεν συμφωνεί αναγκαστικά με τη δική μας. Είναι δύσκολο, το ξέρω. Είναι πάντα πιο εύκολο το να κολλάμε ταμπέλες και να περιθωριοποιούμε αυτόν που δεν χειραγωγείται εύκολα, αυτόν που επιμένει να σκέπτεται, αυτόν που δεν γίνεται φτερό στον άνεμο, όταν οι μεγάλοι αποφασίζουν.
Όλον αυτόν τον καιρό, βιώνουμε μια απίστευτη βία, μία βία άνευ προηγουμένου. Μια βία που φοράει μάσκα, που στόχο έχει τις ατομικές και κοινωνικές μας ελευθερίες. Γίναμε μια κοινωνία που καθημερινά μετράει θανάτους, κρούσματα και διασωληνωμένους , μια κοινωνία που παρακολουθεί εκστατική δελτία ειδήσεων που άλλο δεν κάνουν από το να τρομοκρατούν, να βυθίζουν τους ανθρώπους στην κατάθλιψη, την απελπισία και τον φόβο. Δελτία που εκμεταλλεύονται φοβισμένους ανθρώπους που για να είναι αρεστοί και ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο, είναι έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να πράξουν το «σωστό», όπως αυτό ορίζεται από τους εκλεγμένους άρχοντες που διατυμπανίζουν ότι όλα γίνονται «για το καλό μας». Άρχοντες που χωρίς ντροπή και κανένα δισταγμό αποκαλούν τους πολίτες «αγέλη», μία άκρως προσβλητική λέξη για κοινωνίες που έστω και κατ’ επίφασιν αποκαλούνται δημοκρατικές.

Life & Culture