20 Μαΐου, 2022 16:28

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος Εξομολογείται

Το τελευταίο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου με τον αυτοαναφορικό – αυτοβιογραφικό τίτλο “Ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί” αποτελείται από τριάντα έξι σύντομα κείμενα που διαβάζονται σχεδόν απνευστί. Το λιλιπούτειο αυτό τομίδιο – ο χαρακτηρισμός είναι του ίδιου του Β. Ραπτόπουλου – των 168 σελίδων το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα του, ( […] από πλευράς μεγέθους θυμίζει παρωδία τυπικής πολυσέλιδης αυτοβιογραφίας), διαβάζοντάς το, με γοήτευσε και με παρέσυρε με την τόσο χαρακτηριστική αμεσότητα του λόγου του συγγραφέα του, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό.
Από τον άκρως δελεαστικό τίτλο του κιόλας, μόλις το έπιασα στα χέρια μου, η πρώτη μου σκέψη ήταν: “θα περάσω τέλεια μαζί του”, αφού από την πρώτη στιγμή είχα την υποψία ότι θα ακολουθούσε μία αφήγηση από την πλευρά του συγγραφέα που όμοιά της δεν είχε ξανακάνει. Και ετοιμάστηκα για κάτι εντελώς διαφορετικό από τα έως τώρα βιβλία του. Και όπως αποδείχθηκε, δεν έκανα λάθος.
Καθώς τα κείμενα διαδέχονταν, σαν νεράκι, το ένα το άλλο, διαπίστωσα ότι ο λόγος του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, η ροή του, ο εκπληκτικός του αφηγηματικός ρυθμός, η γλαφυρότητα της περιγραφής του, σε συνδυασμό με τις κινηματογραφικές εικόνες που έφερνε μπροστά στα μάτια μου η ροή του λόγου του, με είχαν κυριολεκτικά γοητεύσει και αιχμαλωτίσει σε σημείο που να μη μπορώ να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Η ανάγνωση ήταν τόσο απολαυστική και διασκεδαστική που δεν ήθελα να σταματήσει. Έπιασα μάλιστα τον εαυτό μου να προσπαθεί να καθυστερήσει την πορεία προς την τελευταία σελίδα. Οι λόγοι πολλοί.
Το ύφος του είναι ανάλαφρο και με ευρηματικό τρόπο μας κάνει κοινωνούς αποκαλυπτικών και πολύ προσωπικών λεπτομερειών για τους γονείς του και κυρίως για τη σχέση του μαζί τους, βάζοντας ως μοναδικό στόχο του την αλήθεια. Κάτι που όμως δεν τον εμποδίζει από το να αναρωτιέται – και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του για έναν δημιουργό – πού σταματάει ο εξομολογητικός οίστρος.
Τα τριάντα έξι σύντομα κείμενά του, με τους λακωνικούς αλλά σημειολογικά και σημασιολογικά πυκνούς τίτλους τους, χαρτογραφούν μια ζωή και μια πορεία που σηματοδοτούνται από την οικογένεια του συγγραφέα, τους φίλους αλλά και το πάθος του για τις λέξεις και το γράψιμο.
Όταν τελικά ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου, μέσα σε λιγότερο από σαράντα οκτώ ώρες, η αρχική μου εντύπωση είχε επιβεβαιωθεί και με το παραπάνω: Είχα περάσει εξαιρετικά καλά και ήταν σαν να είχαμε συναντηθεί με τον φίλο πια Βαγγέλη Ραπτόπουλο για κουβέντα και καφέ και, ως συνήθως, περνώντας από το ένα θέμα στο άλλο, μας είχε βρει το βράδυ.

Μαρία Ψαρούδη
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ
Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Γλωσσολόγος – Θεατρολόγος

Life & Culture