17 Μαΐου, 2022 21:27

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Ο Τανζανός Αμπντουλραζάκ Γκούρνα είναι ο μεγάλος νικητής

Ο Τανζανός μυθιστοριογράφος Αμπντουλραζάκ Γκούρνα είναι ο μεγάλος νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021 σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία. Ο 73χρονος σήμερα συγγραφέας γεννήθηκε στην Ζανζιβάρη της Τανζανίας και ζει στο Λονδίνο. Η βράβευση του γίνεται για το έργο του σε ότι αφορά την “ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα των προσφύγων μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.
Σημειώστε πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή συγγραφέα για το σύνολο του έργου του, ο οποίος σύμφωνα με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, παρήγαγε το «εξαιρετικότερο έργο στην κατεύθυνση της προαγωγής ενός ιδεώδους».
Nεότερος βραβευθείς με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι ο Rudyard Kipling, γνωστός για το Βιβλίο της Ζούγκλας, ο οποίος ήταν 41 ετών όταν του απονεμήθηκε το Βραβείο το 1907 και γηραιότερη βραβευθείσα η Doris Lessing, η οποία ήταν 88 ετών όταν της απονεμήθηκε το Βραβείο το 2007.
Στη μακρά λίστα των συγγραφέων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ υπάρχουν δύο που δεν το αποδέχθηκαν: Το 1958 ο Ρώσος φουτουριστής ποιητής Μπόρις Παστερνάκ και το 1964 ο Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος και λογοτέχνης Ζαν-Πολ Σαρτρ. Ο πρώτος επικαλέστηκε πολιτικούς λόγους, ενώ ο δεύτερος δήλωσε ότι «ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό».

Life & Culture