19 Μαΐου, 2022 06:10

Νατάσα Ευσταθιάδη ατομική έκθεση “The Swimmer”

Από 24 Νοεμβρίου 2021 έως 20 Ιανουαρίου 2022


Η έκθεση “The Swimmer” στο Ίδρυμα Θεοχαράκη είναι μια παραλλαγή της ομότιτλης ατομικής της Νατάσας Ευσταθιάδη, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στην γκαλερί CAN Christina Androulidaki Gallery στην Αθήνα. Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από την ταινία του Perry, που με τη σειρά της βασίστηκε στο διήγημα του John Cheever, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1964 στο περιοδικό New Yorker.

Το “The Swimmer” αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα γόη (τον οποίο υποδύεται ο Burt Lancaster στην ταινία) που ένα καλοκαιρινό μεσημέρι, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην έπαυλη κάποιων φίλων του σ’ ένα προάστιο στο Κονέκτικατ, αποφασίζει να διασχίσει ολόκληρη την περιοχή κολυμπώντας από πισίνα σε πισίνα, με τελικό προορισμό το σπίτι του. Καθώς οι φίλοι του κάθονται νωχελικά πίνοντας τζιν, εκείνος οραματίζεται το “σχεδόν υπόγειο ρεύμα που διασχίζει καμπυλωτά όλη την πολιτεία”, τη σειρά από πισίνες που μεσολαβούν στον δρόμο για το σπίτι του και χωρίς ενδοιασμούς ξεκινά το κολύμπι. Το ταξίδι του κατά μήκος του “Ποταμού Λουσίντα” (ο κολυμβητής δίνει στη διαδρομή το όνομα της γυναίκας του) φαίνεται αρχικά να είναι μια απελευθερωτική, καταφατική εμπειρία, αλλά σύντομα η εντύπωση αυτή επισκιάζεται από ένα συναίσθημα στοιχειωμένο· αυτό το υδάτινο ταξίδι αναδεικνύεται ως καταλύτης της επικείμενης συναισθηματικής του κατάρρευσης.

Τοποθετημένες στο πάτωμα της βεράντας του Ιδρύματος Θεοχαράκη, εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, δέκα γύψινες πισίνες προσομοιάζουν τη διαδοχή των πισινών που εμφανίζονται στην ταινία. Εννιά από τις πισίνες που παρουσιάζονται εδώ συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη ομότιτλη έκθεση της καλλιτέχνιδας, το 2014. Η δέκατη πισίνα, τοποθετημένη στο βάθος της βεράντας με θέα τη Βουλή, αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη της Ευσταθιάδη στο έργο και ολοκληρώνει τη γλυπτική αντήχηση του “Ποταμού Λουσίντα”. Τώρα μοιάζει τα γλυπτά να απευθύνουν το ίδιο ερώτημα που κοσμεί την αφίσα της ταινίας: “Όταν μιλάς για τον Κολυμβητή, μιλάς για τον εαυτό σου;”.

Καλλιτέχνης: Νατάσα Ευσταθιάδη
Επιμέλεια: Μάγια Τούντα
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Μήλιου – Θεοχαράκη
Bοηθός Παραγωγής: Νεφέλη Σιαφάκα
Επιμέλεια κειμένου: EG (Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Γκέλυ Μαδεμλή)

Τα εγκαίνια της έκθεσης στη βεράντα του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη θα πραγματοποιηθούν στις 24 Νοεμβρίου 2021 από τις 18:00 έως τις 20:45 και θα ακολουθήσει στις 21:00 η προβολή της ταινίας του Frank Perry The Swimmer (Ο κολυμβητής, 1968) στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, με ελεύθερη είσοδο.


Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Κέντρο Αθήνας
Τηλέφωνο: 2103611206


Ημέρες και ώρες έκθεσης

ΤΡΙΤΗ 10:00 – 17:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00 – 17:00
ΠΕΜΠΤΗ 10:00 – 17:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18:00 – 22:00


Εισιτήρια

Εισιτήριο: 3€, 2€

 

Life & Culture