22 Μαΐου, 2022 13:43

Νίκος Φίλης: Πώς θα πείσουμε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν

Σε τρεις επείγουσες προτεραιότητες οι οποίες θα πείσουν όσους μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί, να προχωρήσουν στον εμβολιασμό ενάντια στον κορωνοϊό αναφέρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Αναλυτικά:

«Χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός έδωσε εικόνα ανθρώπου εκτός πραγματικότητας. Αντί να συναισθανθεί την ευθύνη που βαραίνει τους ώμους του και να καλέσει σε υγειονομική πανστρατιά με ειλικρίνεια και ταπεινότητα, προτίμησε να αποφανθεί ότι… “ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβαλε στα μνημόνια”. Χάνουν οι λέξεις το νόημά τους. Θα ήταν φαιδρό, αν την ίδια μέρα δεν χάνονταν 100 άνθρωποι -για ποιο από τα δύο να μιλήσουμε λοιπόν;

Τώρα, περισσότερο από ποτέ τους τελευταίους 20 μήνες, χρειάζεται ομοψυχία στο ζήτημα της πανδημίας -όχι άλλες αλλοπρόσαλλες και ανεύθυνες υπουργικές δηλώσεις για… “αστυνομικούς που δεν μεταδίδουν” και “ΜΕΘ που φέρνουν μεγαλύτερο αριθμό νεκρών”. Ως εδώ με τον τραγέλαφο. Φυσικά και δεν θα διαγράψουμε τις ευθύνες, αλλά ο απολογισμός θα γίνει στην ώρα του. Τώρα, τρεις επείγουσες προτεραιότητες:

1. Όπως δείχνει η εικόνα που παραθέτω (από το δελτίο ΕΟΔΥ), η πλειοψηφία των σοβαρά ασθενών σε ΜΕΘ και οι θάνατοι συγκεντρώνονται στις μεγάλες ηλικίες. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Η κυβέρνηση απέτυχε στην εκστρατεία εμβολιασμού -και τώρα πια δεν έχουν αποτέλεσμα ούτε τα σποτάκια, ούτε οι καταχωρήσεις, ούτε βέβαια τα «δωρεάν ΜΒ» στους νέους. Στη μάχη πόρτα πόρτα να μπουν γιατροί, φαρμακοποιοί και άλλοι επαγγελματίες της Υγείας, για να πείσουν τους άνω των 65 ετών για τον εμβολιασμό τους. Και η εκκλησία να βοηθήσει: αντί για γραφειοκρατικές εγκυκλίους, να μπει από τον άμβωνα στη μάχη του εμβολίου. Ας εξετάσει η Πολιτεία κάθε κίνητρο, ακόμα και οικονομικό. Σημασία έχει να απελευθερωθούν ΜΕΘ και υγειονομικοί πόροι, να σωθούν ζωές.

2. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ιχνηλάτηση. Όπως προκύπτει από το ίδιο το ημερήσιο δελτίο του ΕΟΔΥ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι πλέον «ορφανά» και δεν ιχνηλατούνται. Από 30-50% το 2020, 70-95% (!) το 2021. Αλλά τα ορφανά κρούσματα σημαίνουν καθημερινή μετάδοση από άγνωστους φορείς. Τώρα (αύριο!) προσωπικό και πρόσθετοι πόροι για ιχνηλάτηση, για να περιοριστεί ξανά το ποσοστό ορφανών κάτω από το 50%. Έμφαση στα σχολεία, όπου η ανευθυνότητα του υπουργείου Παιδείας έχει επιβάλει τον κανόνα «50%+1» κρούσματα για να κλείνει το τμήμα!

3. Διεύρυνση, με αυστηρά επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια, των επαγγελματικών ομάδων που οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι. Να εξεταστεί αν σε αυτές υπάγονται, για παράδειγμα, οδηγοί ΜΜΕ και ταξί, εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλοι που έρχονται σε συνεχή επαφή με το κοινό. Χωρίς φυσικά να πετιούνται στο δρόμο με μηδενικό εισόδημα όσοι δεν εμβολιάζονται, όπως έγινε με τους υγειονομικούς».

Life & Culture