16 Μαΐου, 2022 21:30

Με το μετάλλιο «Πούσκιν» βραβεύτηκε η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας

Με το μετάλλιο «Πούσκιν» βραβεύτηκε, χθες, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Μόσχας, Δώρα Γιαννίτση. Η βράβευση έγινε βάσει του υπ’ αριθ. 214 (13 Μαΐου 2019) Διατάγματος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τις υπηρεσίες της κ. Γιαννίτση στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών και την καρποφόρα δραστηριότητα σύσφιξης, αμοιβαίου εμπλουτισμού πολιτισμών λαών και εθνοτήτων.
Σύμφωνα με την ίδια, η τελετή απονομής έγινε σε μία ιδιαίτερα φιλική και θερμή ατμόσφαιρα, με έντονο το πνεύμα της φιλίας, της ομόνοιας, της αγάπης. «Πρόκειται για κοινή νίκη, για κοινή επιβράβευση συλλογικής προσπάθειας, που αποτελεί άλλον ένα νομοτελειακό κρίκο στη δυναμική και ανάπτυξη των κοινών σελίδων των δύο λαών μας, Ελλήνων και Ρώσων, των δύο κόσμων μας», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Γιαννίτση, με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή της.
Το μετάλλιο τής απένειμε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό, ο οποίος μίλησε για τη δράση και το έργο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., το οποίο για 15η πλέον συνεχόμενη χρονιά συνδράμει στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε διάφορες περιφέρειες της Ρωσίας, αλλά και στη σύσφιξη των φιλικών σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών και στην ενίσχυση της λαϊκής διπλωματίας.
Από τη πλευρά της, η κ. Γιαννίτση ευχαρίστησε τη Ρωσική Πολιτεία και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την υψηλή εκτίμηση της συμβολής της στο έργο Κέντρου.
«Η δράση μας στο σύνολό της είναι ταγμένη στην ανάδειξη των κοινών σελίδων ιστορίας, που συνδέουν τους δύο ομόδοξους λαούς, Έλληνες και Ρώσους, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας και παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής και ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, από το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα “…ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν…”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Δώρα Γιαννίτση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους ιδρυτές του Κ.Ε.Π., οι οποίοι προ 14ετίας τής εμπιστεύτηκαν εκ του μηδενός τη σύστασή του, τα ηνία και τον συντονισμό του, «σε όλους τους ανθρώπους, που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, στο κοινό του Κ.Ε.Π. και τα στελέχη του, στην Ελληνική Πολιτεία και τη Διπλωματική μας Αρχή στη Μόσχα για την αγαστή συνεργασία, στους φορείς της Χώρας μας, μεταξύ άλλων στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ενισχύει την εκπαιδευτική μας δράση με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, και στο Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εγχειρημάτων μας, αλλά και στους ρωσικούς φορείς, καλλιτεχνικούς, πολιτιστικούς, θεσμικούς, σε σύμπραξη με τους οποίους έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε πολιτισμικά-καλλιτεχνικά γεγονότα μέχρι και τη Σιβηρία αλλά και την Άπω Ανατολή».
H Δώρα Γιαννίτση προσέφερε στον Ρώσο ΑΝΥΠΕΞ Αλεξάντρ Γκρουσκό ένα δένδρο ελιάς, σύμβολο ειρήνης και φιλίας.
Life & Culture