20 Μαΐου, 2022 17:57

Κριτική για την παράσταση "Επτά Γράμματα" του Δημήτρη Πλαβούκου στο Θέατρο Vault

Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου της παράστασης σκέφτηκα πως το γεγονός και μόνο ότι σε αυτήν με τρόπο μαγικό αφήνουν τα ίχνη τους ο Dante Alighieri, ο Botticelli, ο Michelangelo, ενώ επί σκηνής συναντιούνται ένας φασίστας, μια ονειροπόλος, ένας καλλιτέχνης, μια ερωτευμένη γυναίκα και ένας οικογενειάρχης, με τον Fritz Lang, τον George Orwell και τον Richard Dawkins να δίνουν τον τόνο, μου κέντρισε αμέσως την περιέργεια.
Ο τίτλος μετά, «Επτά Γράμματα», έκανε την φαντασία μου να ταξιδεύει και να αναζητά απαντήσεις.
Βλέποντας την παράσταση, συνειδητοποίηση πόσο ουσιαστικά και καίρια ο τίτλος αυτός οριοθετεί αυτό το μοναδικό ταξίδι που λαμβάνει χώρα στη σκηνή και που μέσω της αποδοχής οδηγεί πρωταγωνιστές και κοινό στην ενσυναίσθηση και την ευδαιμονία, υπενθυμίζοντας από την αρχή έως το τέλος τον κεντρικό άξονα, τη μόνη και μόνιμη σταθερά στην οποία όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Αυτά τα επτά γράμματα, η σταθερά αυτή, η σίγουρη κατάληξη της αντίστροφης μέτρησης που ξεκινά με τη γέννησή μας, είναι αυτή που τελικά, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, φωτίζει τις πράξεις, τις αποφάσεις, τα «ναι» και τα «όχι» μας, το ψυχικό μας σθένος, τις δειλίες, τις επιλογές μας.
Τα επτά αυτά γράμματα γίνονται με μια λέξη ο καθρέπτης της πορείας μας στη ζωή, γίνονται ο δείκτης, ο μετρητής της σημασίας που δώσαμε στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης στο θείο δώρο που μας δόθηκε: στη ζωή!
Οι ερμηνείες των εθελοντών που συμμετείχαν στο προσωπικό αυτό στοίχημα του Δημήτρη Πλαβούκου είναι στενά συνδεδεμένες με το γεγονός ότι η παράσταση αυτή αντικατοπτρίζει απόλυτα την επιθυμία του δημιουργού να εκφράσει τις ανησυχίες, τους φόβους, τα διλήμματά του, τους προβληματισμούς του. Το κοινό γίνεται ενεργός δέκτης και αποκωδικοποιεί τα πανανθρώπινα μηνύματα που προβάλλει η παράσταση, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε σχετικά με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε και να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Μια παράσταση με εστίαση στον άνθρωπο και στο πεπρωμένο του, μια παράσταση που φέρνει στο νου τα λόγια του Ηράκλειτου: «Ήθος ανθρώπω, δαίμων», η μοίρα των ανθρώπων είναι ο χαρακτήρας τους.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Με τις:
Νάνσυ Πλαβούκου, Ανδρομάχη Σόμπολα
Παίζουν Αλφαβητικά:
Σταυριάννα Γούση, Αμαλία Δόξα, Δήμητρα Καλαβρέζου, Δημήτρης Κουλουμπής, Αντρέας Λαζαράκος, Παναγιώτης Μπακολουκάς, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ντόνα Πετροπούλου, Ντιάνα Πουτκαράτζε, Χρύσα Πρίγγα, Αντώνης Σουπιτσής, Δημήτρης Τριανταφύλλου, Αντώνης Τσουρουνάκης και ο Δημήτρης Πλαβούκος
Αφίσα/Θεματικές Φωτογραφίες/Editing/Graphic Design: Δήμητρα Καλαβρέζου
Trailer: Δημήτρης Πλαβούκος
Μουσική Trailer: Μάνος Κασάπης
Μουσική Παραγωγή Trailer: Γεράσιμος Πυλαρινός
Φωτογραφία Πορτραίτων: Θάνος Λαϊνας
Ενδυματολόγος/Κοστούμια: Δημήτρης Τριανταφύλλου
Πρωτότυπη Μουσική: Μάνος Κασάπης
Παραγωγή Μουσικής: Γεράσιμος Πυλαρινός
Τραγούδι: Κλειώ Λάγιου
Μουσική Τραγουδιού: Βαγγέλης Μακρής
Στίχοι Τραγουδιού: Νάνσυ Πλαβούκου και Δημήτρης Πλαβούκος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Νάνσυ Πλαβούκου
Παραγωγή: Jackals Production
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλαβούκος
 

Μαρία Ψαρούδη
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ
Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Γλωσσολόγος – Θεατρολόγος

Life & Culture