21 Μαΐου, 2022 09:28

"Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω" στον Πολυχώρο Vault – Συνέντευξη με τη θεατρική ομάδα "Ανδρομέδα"

Πριν μερικές μέρες είχαμε τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε στον Πολυχώρο Vault όπου ανεβαίνει η νέα τους παράσταση τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα. Είδαμε μέρος της παράστασής τους και κατάφεραν ακόμα μια φορά να μας εντυπωσιάσουν. Ας δούμε τι μας είπαν:

“Κατανόησε με ή σε Καταβροχθίζω”: η νέα παράσταση που μας προτείνει η θεατρική ομάδα “Ανδρομέδα”, σε σκηνοθεσία του πάντα διορατικού και καινοτόμου Κοραή Δαμάτη, στον Πολυχώρο Vault από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου. Μια παράσταση με πολύ περίεργο τίτλο, ίσως και αρκετά επιθετικό, θα έλεγε κάποιος. Θα είχε δίκιο; Τι μας επιφυλάσσει η παράσταση;

Φανή Γρύλλη: Την απεικόνιση της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά σε όλον τον κόσμο. Και αυτή η πραγματικότητα συχνά είναι σκληρή. Και επιθετική…

Σοφία Ρούβα: …άλλωστε, όπως λέει και ο τίτλος, αν δεν μπορέσουμε εμείς, οι ενήλικες, να κατανοήσουμε όλα όσα συμβαίνουν στα παιδιά του κόσμου, αν δεν μπορέσουμε να τα προστατέψουμε, αν συνεχίσουμε να σωπαίνουμε, τότε τα παιδιά αυτά θα μεγαλώσουν, θα γίνουν ενήλικες, και θα «καταβροχθίσουν» με τη σειρά τους τις επόμενες γενιές.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της παράστασης και πώς στήθηκε σκηνοθετικά και ερμηνευτικά;

Ντίνα Κούκου: Τα παιδιά από τη φύση τους ήταν, και είναι, απολύτως εκτεθειμένα απέναντι στην κοινωνία, αδύναμα να αντισταθούν στην όποια αμέλεια ή κακομεταχείριση των ενηλίκων. Προτεραιότητά μας είναι να δίνουμε μάχη καθημερινά για τα δικαιώματά τους… Να δίνουμε μάχη τόσο για τα ίδια, όσο και για το μέλλον της ανθρωπότητας. Τα παιδιά επιβάλλεται να είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής σε κάθε είδους κοινωνία και δεν είναι, γι’ αυτό αποφασίσαμε να μιλήσουμε για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Φ.Γ.: Όπως πέρυσι στις «Γυναίκες από Χώμα», έτσι και φέτος την σκηνοθεσία της παράστασης την ανέλαβε ο Κοραής Δαμάτης, του οποίου η βοήθεια και η καθοδήγηση ήταν, και είναι, πολύ σημαντική και καθοριστική για το αποτέλεσμα. Όσον αφορά το στήσιμο της παράστασης… Πρόκειται για μια συρραφή διηγήσεων παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά με έναν κοινό παρονομαστή, αυτόν της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Οι διηγήσεις των παιδιών, μετά από πολύμηνες πρόβες, ανταλλαγή απόψεων και αυτοσχεδιασμούς, «ερμηνεύονται» με έναν ειλικρινή και άμεσο τρόπο.

Ποιος ήταν ο κύριος στόχος σας αυτή τη φορά καθώς γνωρίζουμε ότι οι παραστάσεις της “Ανδρομέδας” έχουν πάντα έντονο κοινωνικό, πολιτικό και κατά συνέπεια παιδευτικό και παιδαγωγικό ίχνος.

Αναστασία Τσούτση: Ο κύριος στόχος μας βρίσκεται στα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: «Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον Κοραή Δαμάτη. Πώς είναι η συνεργασία μαζί του;

Α. Τ.: Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και τιμή που συνεργαζόμαστε ξανά με τον Κοραή Δαμάτη. Η βοήθεια του σε όλους τους τομείς είναι πολύ σημαντική για εμάς και η συνεργασία μαζί του είναι ένα μαγικό ταξίδι. Μας δίνει πολύτιμα μαθήματα…

Σ. Ρ.: …η εμπειρία του, οι γνώσεις του, οι ιδέες του, οι νέοι ορίζοντες που μας ανοίγει, όλα αυτά που απλόχερα μοιράζεται μαζί μας είναι ένα μεγάλο δώρο.

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέρος της πρόβας σας και εντυπωσιαστήκαμε από τις μάσκες αλλά και από τις υπέροχες κούκλες που συμπρωταγωνιστούν στην παράσταση. Μιλήστε μας για αυτές.

Ν. Κ.: Τις κούκλες και τις μάσκες της παράστασής μας έχει δημιουργήσει η Ελένη Σουμή, την οποία ευχαριστούμε πολύ. Η Ελένη με την καθοδήγηση του Κοραή Δαμάτη και του Παύλου Ιωάννου, (σκηνικά και τα κοστούμια), «ταξίδεψε» κι αυτή μαζί μας δημιουργώντας αυτό το εξαιρετικό εικαστικό αποτέλεσμα.

Φ. Γ.: Στην παράστασή οι μαρτυρίες των παιδιών δίνουν ζωή στις κούκλες και στις μάσκες, οι οποίες με τη σειρά τους «χρησιμοποιούν» εμάς, τους ηθοποιούς, το σώμα και τη φωνή μας, για να πούνε τη δική τους ιστορία.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πιο δυνατό σημείο της παράστασης; Ποιο είναι το στοιχείο που θα κρατήσει ο θεατής φεύγοντας από το θέατρο;

Α. Τ.: Το δυνατό σημείο της παράστασης είναι ότι μας ανοίγει μια πόρτα στον τρόπο σκέψης, τα αισθήματα και την αλήθεια των παιδιών. Μια πόρτα που οι ενήλικες έχουμε κλείσει. Μακάρι οι θεατές φεύγοντας να προβληματιστούν, να αναρωτηθούν τί μπορούν να κάνουν…

Ν. Κ.: …τί μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς που τυχαία γεννηθήκαμε στην «πολιτισμένη δύση» και που συχνά ξεχνάμε χωμένοι στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, χωμένοι στα προβλήματα που ο καθένας μας αντιμετωπίζει, πόσο τυχεροί είμαστε, και πως το ίδιο τυχεροί θα έπρεπε να είναι όλοι οι άνθρωποι, όλα τα παιδιά, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν βρίσκονται…

Σ. Ρ.: …να ενωθούμε, να κλείσουμε τον κύκλο της κακοποίησης, να γίνουμε η φωνή όλων των παιδιών που δεν μπορούν να ακουστούν. Να δούμε την αλήθεια. Είναι μια αλήθεια που αν δεν κατανοήσουμε, σύντομα θα μας καταβροχθίσει.

Life & Culture