16 Μαΐου, 2022 21:41

Καταγγελίες για τα ατυχήματα στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι 4»

Εξηγήσεις ζητούν σε κοινή τους επιστολή τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη και τον Γενικό Επιθεωρητή ΣΕΠΕ, Χ. Βούρτση.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Από το 2017, οπότε θεσπίστηκε το cash rebate, η χώρα μας έχει προσελκύσει δεκάδες ξένες παραγωγές, οι οποίες γυρίζονται στη χώρα μας εκμεταλλευόμενες το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο. Από την πρώτη στιγμή ως εργαζόμενοι έχουμε ζητήσει αυστηρό εργασιακό πλαίσιο και τήρηση όλων των κανόνων υγείας και ασφάλειας από την μεριά των εταιρειών παραγωγής.

Μετά από δημοσιεύματα και πληροφορίες μάθαμε ότι τρία άτομα που εργάζονται στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι 4» έχουν τραυματιστεί, με τον έναν να είναι ιδιαίτερα σοβαρό το περιστατικό. Οι τραυματισμοί έγιναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ενώ τα γυρίσματα συνεχίζονται κανονικά.

Ζητάμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να συστηματοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία γυρισμάτων, ώστε να διερευνήσει την ασφάλεια των χώρων εργασίας και την επάρκεια των μέσων προστασίας, να διερευνήσει πιθανές ευθύνες της εταιρείας παραγωγής και να συμβάλει στην διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας και να συμβάλουν στην διαμόρφωση κανόνων που αφορούν το σύνολο της εργασιακής σχέσης με σκοπό την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων. Για άλλη μια φόρα αποδεικνύεται η λανθασμένη πολιτική του Υπουργείου Εργασίας να απαξιώσει συστηματικά τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα για την θέσπιση ρυθμίσεων τόσο για τον τρόπο εργασίας όσο και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας. Όλα αυτά θα πρέπει να ρυθμίζονται, όπως ρυθμίζονται και σε όλο τον κόσμο, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΓΣΕΕ: Δεν είμαστε «Αναλώσιμοι» – Να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση με τα εργατικά ατυχήματα στην ομώνυμη ταινία

Μετά τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας “Αναλώσιμοι” στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και εφόσον επιβεβαιωθούν από τις αρχές, την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Είναι ευθύνη των αρμοδίων αρχών να διαπιστώσουν εάν οι πληροφορίες για τραυματισμούς ισχύουν, ή εάν η επίσημη διάψευση των δημοσιογραφικών πληροφοριών από την εταιρεία παραγωγής, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για τη Συνομοσπονδία, η ασφάλεια των εργαζομένων ανεξαρτήτως ιθαγένειας και χώρου εργασίας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται επί Ελληνικού εδάφους απαιτείται να απολαμβάνουν πλήρους προστασίας και δικαιωμάτων. Κανένας και καμία δεν είναι…«ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν όλες τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλειά τους.

E.T.E.K.T.-O.T.: Οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις

Σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγo για σοβαρό ατύχημα στα γυρίσματα της Millenium και Nu Boyana Studios για την ταινία «Αναλώσιμοι 4».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, μας μιλούν για υπαρκτά ατυχήματα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ πριν ακόμα μιλήσει η παραγωγός εταιρεία βγαίνει και διαψεύδει.

Οφείλουν οι αρμόδιοι να δώσουν κάποιες απαντήσεις;

Είναι ο κύριος Κουάνης εκπρόσωπος τύπου της Millennium Films, των Nu Boyana Studios;

Υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας, όπως ορίζει η Ελληνική νομοθεσία, στο γύρισμα και στην προετοιμασία των γυρισμάτων;

Υπάρχει ελληνικό γραφείο παραγωγής που κάνει το service της παραγωγής;

Εργάζεται το συνεργείο σύμφωνα με το ωράριο της Ελληνικής εργατικής νομοθεσίας και αν όχι, πόσες ώρες την ημέρα διαρκούν τα γυρίσματα και η προετοιμασία τους και βάσει
ποιου νόμου;

Είναι ασφαλισμένο το συνεργείο στην Ελλάδα, βάσει της Ελληνικής νομοθεσίας και Ευρωπαϊκής Οδηγίας;

Οι τεχνικοί από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που εργάζονται στο κινηματογραφικό συνεργείο (δεν δουλεύει ούτε ένας Έλληνας τεχνικός στην συγκεκριμένη παραγωγή) είναι
επαγγελματίες;

Για ποιο λόγο η Millennium Films και η Nu Boyana Studios πραγματοποιούν τα γυρίσματα στην Θεσσαλονίκη και όχι στην Βουλγαρία; Μήπως, γιατί στην Ελλάδα δίνουμε επιστροφή
φόρου 40% στα αλλοδαπά τιμολόγια; (δεν εργάζεται ελληνικό συνεργείο, τα γυρίσματα γίνονται σε κατασκευασμένο χώρο εν είδη πλατό)

Πόσο είναι το ύψος του προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει στον ΕΚΟΜΕ για να πάρουν cash rebate από τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες;

Οι επενδύσεις που οραματίζεται το ΕΚΟΜΕ κι ο κύριος Πιερρακάκης δεν συμπεριλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους τεχνικούς;

Βοηθώντας παραγωγές που έχουν πρακτικές και κανόνες εργασίας πέρα και έξω από τα διεθνή πρότυπα του τρόπου εργασίας των κινηματογραφικών συνεργείων σίγουρα θα μετράμε ατυχήματα.

Life & Culture