23 Μαΐου, 2022 02:38

Η Πάολα «ερμηνεύει» Μίκη Θεοδωράκη

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια», η Πάολα θα ερμηνεύσει δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη. Την επομένη, 24 Αυγούστου, μαζί με τον Βασίλη Λέκκα θα επαναλάβει το εγχείρημα στην Έδεσσα, στο Θέατρο Γαβαλιώτισσας.
Να θυμίσουμε πως στο παρελθόν η ίδια είχε δηλώσει για τη σχέση της με το ρεπερτόριο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη:
«Τραγουδούσα στο σχολείο αυτά τα τραγούδια. Αυτός το ξέρει άμα θα τα τραγουδούσα, ο ίδιος ο Θεοδωράκης. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Αν μου κάνει την τιμή μπορεί και να τραγουδήσω. Γιατί όχι; Τιμή μου θα είναι. Αν πάλι κρίνουν ότι με τίποτα να τραγουδήσει αυτή Θεοδωράκη, ας μην τραγουδήσω ποτέ».
Σε όσους διατηρούν ενστάσεις να υπογραμμίσουμε πως ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα των επαναπροσεγγίσεων του έργου του:
«Είναι γνωστές οι απόψεις μου για το θέμα των «απαγορεύσεων», τις οποίες απόψεις υποστηρίζω εδώ και δεκαετίες και συνοψίζονται στα εξής: Πιστεύω ότι το έργο, από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, ξεφεύγει ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό, που δεν έχει δικαίωμα να κρίνει δικτατορικά ποιος είναι »άξιος» να το ερμηνεύσει και ποιος όχι. Μόνος κριτής είναι το κοινό και ο χρόνος. Αυτοί τελικά κρίνουν τι θα πάει στα σκουπίδια και τι θα μείνει για πάντα. Θα πρέπει, επίσης, να πω ότι θεωρώ τη χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση».

Life & Culture