19 Μαΐου, 2022 05:17

Η καζινοποίηση της χώρας μας

Φαίνεται ότι τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, οι συνέπειες της οποίας είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να βασανίζουν τον ελληνικό λαό για πολλές δεκαετίες ακόμη, οι χιλιάδες αυτοκτονίες, οι αμέτρητες επιχειρήσεις που έκλεισαν καθώς και οι χιλιάδες κατασχέσεις κατοικιών, δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσει η ελίτ του κεφαλαίου της χώρας μας το ανθελληνικό της μένος το οποίο στόχο έχει την πλήρη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Έτσι, αφού ο κρατικός μηχανισμός έφτασε μισθούς και συντάξεις σε επίπεδο αθλιότητας, σε συνδυασμό με τα μηδαμινά ως και ανύπαρκτα επιδόματα, σε σχέση πάντα με τα επιδόματα που δίνονται στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αφού έφτασε με την πολιτική του τον λαό στην απελπισία, άρχισε να μαζεύει και τα χρυσαφικά από τα νοικοκυριά, δίνοντας άδεια σε αμέτρητα μαγαζάκια συγχρόνων μαυραγοριτών που γέμισαν τις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, αλλά και, ευρύτερα, της ελληνικής επαρχίας.

Όταν και τα τελευταία κοσμήματα που υπήρχαν στα νοικοκυριά, ακόμα και οι βέρες σε πολλές περιπτώσεις, πωλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί, έπρεπε να βυθιστεί κι άλλο το κεφάλι του Έλληνα στον βούρκο της αθλιότητας που του έφτιαξαν. Η Ελλάδα γέμισε από καταστήματα του ΟΠΑΠ, τα λεγόμενα Play ΟΠΑΠ. Η απελπισία, σε συνδυασμό πάντα με την χαμηλή παιδεία την οποία δεκαετίες τώρα παρέχει το ελληνικό κράτος στους πολίτες, έστρεψε την κοινωνία στον τζόγο. Εξάλλου είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όταν ο καπιταλισμός διέρχεται κρίση, οι άνθρωποι στρέφονται σε ό,τι πιο άθλιο υπάρχει, την πορνεία, τον αλκοολισμό ή την χρήση άλλων ουσιών, τον τζόγο, το έγκλημα και την αυτοκτονία.

Mάθαμε, τελικά, ότι η ελπίδα που έρχονταν ήταν τα φρουτάκια και οι κουλοχέρηδες στα οποία καταθέτει καθημερινά ο Έλληνας τον μισθό και την σύνταξή του. Ασφαλώς, δεν χρειάζεται κανενός είδους στατιστική ή άλλη οικονομική ανάλυση για να συμπεράνουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν κέρδος. Αρκεί ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των καταστημάτων για να πεισθούμε ότι οι «δουλειές» πάνε καλά. Δουλειές που, σύμφωνα με αρκετές δημοσιεύσεις στον τύπο, σχετίζονται κάποιες φορές και με παράνομες δραστηριότητες, αφού σε αυτές γίνεται ακόμα και ξέπλυμα χρήματος.

Οφείλουμε να επισημάνουμε στους ανθρώπους που κυβερνάνε αυτόν τον τόσο ταλαιπωρημένο τόπο ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ευημερία μιας κοινωνίας δεν στηρίζεται ποτέ στην οικονομική της ευμάρεια, αλλά στην παιδεία που λαμβάνουν οι πολίτες η οποία και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και αντιλαμβάνονται την προσωπική τους ευδαιμονία. Πλούσιες και συνάμα άθλιες κοινωνίες έχουμε δει πολλές στην πορεία της ιστορίας της ανθρωπότητας. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.

Και οι ερωτήσεις σχετικά με τα Play OΠΑΠ είναι αμέτρητες και εύλογες και βασανίζουν τον νου κάθε σκεπτόμενου και κοινωνικά ευαισθητοποιημένου πολίτη. Γιατί αυτά τα μέρη πρέπει να παραμένουν ανοιχτά έως τις 2πμ ή και 4πμ; Γιατί για να μπει κάποιος εκεί πρέπει να έχει ειδική κάρτα όπου έχει δηλώσει προσωπικά του δεδομένα; Γιατί ενώ μιλάμε για χώρους δημόσιας συνάθροισης κανείς δεν μπορεί να δει τι γίνεται εκεί μέσα; Και τέλος, και εδώ βρίσκεται και η πιο σημαντική ερώτηση από όλες: γιατί στις αρχές Απριλίου 2019 το ΣτΕ έκρινε με απόφασή του παράνομη τη λειτουργία αυτών των χώρων; Και κάτι ακόμα: πότε σκοπεύει η Πολιτεία να εφαρμόσει την απόφαση αυτή; Θα βρει τον απαιτούμενο χρόνο ή θα συνεχίσει να ασχολείται με τις γιαγιάδες που πωλούν χόρτα και τερλίκια στις λαϊκές και αποτελούν ύψιστο κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία με τη τεράστια φοροδιαφυγή που διαπράττουν;

Έλεος πια με την ανοχή και την υπομονή μας!

Β.Ν.

Life & Culture