4 Ιουλίου, 2022 18:51

Η ιστορία ενός βιβλίου

Το βιβλίο τούτης ‘δω της ιστορίας, είχε τον τίτλο. «Πλάτων, Συμπόσιον».
«Ποιος είναι ο Πλάτων και τι είναι συμπόσιον;» η μικρή Μαρία δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τον μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο, όταν βρήκε αυτό το βιβλίο, παρατημένο στο πεζούλι της εισόδου του Μουσείου της Ακρόπολης όπου την είχε πάει ο πατέρας της.

«Κοίτα, μπαμπά, βρήκα ένα βιβλίο!», φώναξε, τρέχοντας προς την αγκαλιά του πατέρα της και δείχνοντάς του το εύρημά της που το κρατούσε σφιχτά στα παιδικά χεράκια της.

«Είναι ένα βιβλίο του Πλάτωνα. Μπράβο Μαρία! Σημαντικό εύρημα», της είπε χαϊδεύοντας τα μαλλιά της.

«Και ποιος είναι ο Πλάτωνας, μπαμπά;» ρώτησε η μικρή που, λόγω της ηλικίας της, ήθελε να μάθει τα πάντα.

«Λοιπόν, σου έχω μια έκπληξη!», συνέχισε ο πατέρας. «Θα συνεχίσουμε τον περίπατό μας κάπου αλλού και εκεί θα σου πω ποιος είναι αυτός που το έγραψε. Συμφωνείς;»

Τα μάτια της μικρής άστραψαν! «Ναι, μπαμπά!!», φώναξε με ενθουσιασμό και του έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο.

Μισή ώρα αργότερα, έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ένα όμορφο και ήσυχο πάρκο.

«Το πάρκο αυτό, Μαρία μου, έχει μια ιστορία δυόμισι χιλιάδων χρόνων. Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα για να δεις από τότε, αλλά τα σημαντικότερα που έχουν μείνει από εκείνη την εποχή, είναι γραμμένα στα βιβλία του Πλάτωνα.

Ο Πλάτωνας ήταν ένας σοφός δάσκαλος της αρχαιότητας. Εδώ ήταν κάποτε το σχολείο που δίδασκε τους μαθητές του. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, έρχονταν να μάθουν κοντά του Μαθηματικά και Φιλοσοφία. «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι την θύρα», έλεγε η επιγραφή. Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να εισέλθει στην Ακαδημία θα έπρεπε να ήταν γεωμετρημένος, δηλαδή να κατείχε τη σωφροσύνη, την δικαιοσύνη, την ακρίβεια και την ισότητα, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε τελικά να φιλοσοφεί.

Τότε οι άνθρωποι μαζεύονταν σε ένα σπίτι, έτρωγαν, έπιναν και μετά μιλούσαν για διάφορα θέματα που τους απασχολούσαν. Αυτό το έλεγαν συμπόσιο. Ο λόγος, το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα, η ανθρώπινη λογική ήταν το κλειδί για να ξεκλειδώσουν όσα δεν ήξεραν οι άνθρωποι. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν δέχονταν τίποτα χωρίς λογική απόδειξη. Αυτός είναι και ο λόγος που η δική τους σκέψη θεμελίωσε αυτό που σήμερα ονομάζουμε επιστήμη».

Η Μαρία έκλεισε το βιβλίο που κρατούσε χαμογελώντας. Χάιδεψε το εξώφυλλό του που ήταν πλέον φθαρμένο από τον χρόνο και το άφησε στο ίδιο σημείο που το είχε βρει πριν από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Σειρά κάποιου άλλου παιδιού να ταξιδέψει.

Βασίλειος Ιωάννου
Αθήνα, 1η Μαΐου 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life & Culture