22 Μαΐου, 2022 14:38

«Η Ευθαλία του Γαλατά» στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας

Μια πραγματικά όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη παράσταση ήταν αυτή που είχαμε την τύχη να δούμε στο πλαίσιο των «Αλλοτινών Πατρίδων 2018» που είναι όπως κάθε Σεπτέμβρη αφιερωμένες στην μνήμη των μικρασιατών προγόνων μας και στη γη που άφησαν πίσω.

Η Ευθαλία του Γαλατά μας μάγεψε, μας ταξίδεψε, μας συνεπήρε και μας συγκίνησε, μας μετέφερε με το μπρίο, τη ζωντάνια και την αυθεντικότητα της στα χώματα εκείνα και στις σκληρές μέρες που ακολούθησαν τον διωγμό.

Η Νικολέττα Βλαβιανού, με εργαλείο της έναν παραληρηματικό σχεδόν μονόλογο, ζωντάνεψε την ηρωίδα της με τρόπο μοναδικό μεταδίδοντας μας τα δεινά όσων ξεριζώθηκαν από τη γη τους.

Η Ευθαλία είναι το κορίτσι από την Κερασούντα, είναι το ορφανό που κατάφερε με νύχια και με δόντια να επιβιώσει. Η Ευθαλία είναι η ίδια η προσφυγιά, η γενοκτονία, ο πόνος, ο ξεριζωμός, μα και η ελπίδα και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Υπηρέτησε, αλλά και αφέθηκε να την συνεπάρει ο έρωτας. Ο Ελληνισμός του Εύξεινου Πόντου και της Κωνσταντινούπολης ζωντανεύει μέσα από το εκρηκτικό της ταπεραμέντο, μέσα από τον σπαρακτικό και συνταρακτικό της μονόλογο.

Η Ευθαλία κάνει το παρελθόν, παρόν και το παρόν, μέλλον. Ενώνει τα κομμάτια της ζωής της και μπροστά στον θεατή τολμά να ξετυλίξει το νήμα της ταραγμένης της ζωής πυροδοτώντας την μνήμη της και κάνοντας το κοινό, απόλυτο συνοδοιπόρο της. Τα σοκάκια του Γαλατά, τα αρώματα, οι γεύσεις, οι μουσικές, τα τραγούδια, οι αναμνήσεις μπερδεύονται γλυκά και γίνονται ένα στο μυαλό της Ευθαλίας, κάνοντας τον νου και το κορμί της να ξαναζούν με την ίδια συναισθηματική ένταση τα γεγονότα.

Η Ευθαλία γίνεται πομπός, γίνεται αφορμή, γίνεται σύμβολο του τραύματος αλλά και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και στέκεται εκεί αγέρωχη μπροστά μας θυμίζοντας ότι οι πατρίδες μπορεί να χάθηκαν από τους χάρτες, μα το συναίσθημα, η ανάμνηση, η πληγή που δε λέει να κλείσει, τις κρατούν πάντα ολοζώντανες μέσα στις ψυχές μας.

Η παράσταση βασίζεται στην νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη «Φαχισέ Τσίκα» και η σκηνοθεσία έγινε από την μοναδική Ρέινα Εσκενάζυ.

Μια απόλυτα επιτυχημένη παράσταση, με λίγα λόγια, μια εξαιρετική βραδιά.

Life & Culture