20 Μαΐου, 2022 17:52

Εφαρμογή των ηλεκτρονικών πινακίων στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Νέα σελίδα στα δικαστήρια τα οποία μπαίνουν πλέον στην ψηφιακή εποχή ανοίγουν τα ηλεκτρονικά πινάκια που επιτρέπουν σε δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους, διαδίκους και απλούς πολίτες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των υποθέσεών τους.

Το έργο το οποίο παρουσιάστηκε το πρωί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την καθημερινότητα στα δικαστήρια καθώς θα εξοικονομήσει χρόνο και θα γλιτώσει από την ταλαιπωρία χιλιάδες πολίτες που αναγκάζονται τώρα να τρέχουν στα δικαστήρια για να μάθουν σχετικά με τις υποθέσεις που τους αφορούν. Παράλληλα, θα ανακουφίσει τους δικαστικούς υπαλλήλους που δίνουν αγώνα στη διαχείριση τεράστιου όγκου υποθέσεων.

Με χειροκροτήματα δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές, παρακολούθησαν το πρωί, στο κτήριο 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, την παρουσίαση του έργου για τα ηλεκτρονικά πινάκια από τους δύο υπουργούς. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν επίσης οι υφυπουργοί δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, η προϊσταμένη του πρωτοδικείου Αθηνών Σοφία Φούρλαρη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός κ.ά.

Με ένα κλικ στο dikes.moj.gov.gr ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί πλέον να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο από υπολογιστή, tablet ή smartphone την πορεία των δικών του Πρωτοδικείου Αθηνών. Το έργο θα επεκταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και στα πρωτοδικεία Πειραιά, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης.

«Το συγκεκριμένο έργο μας φέρνει πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή και είναι μια μεγάλη στιγμή για το νομικό κόσμο της χώρας και τους δικηγόρους. Ευχαριστώ τον κύριο Πιερρακάκη γιατί όταν του ζητάμε κάτι για την δικαιοσύνη ανταποκρίνεται πάντα και άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο κύριος Πιερρακάκης ευχαρίστησε κι εκείνος τον κ.Τσιάρα και επεσήμανε την σημαντικότητα του έργου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο δικαιοσύνης:

«Αντικείμενο του έργου «Υποσύστημα ενημέρωσης πολιτών για την πορεία των εκθεμάτων των Δικαστηρίων – Πιλοτική Εφαρμογή στο Πρωτοδικείο Αθηνών» μέσω του ονόματος dikes.moj.gov.gr είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων(διαδίκων, μαρτύρων, πολιτών εν γένει) μέσω Διαδικτύου, σε πραγματικό χρόνο, των εκθεμάτων(πινακίων) των δικαστικών υποθέσεων και της πορείας διεξαγωγής των δικών του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αναζητήσουν την δίκη/υπόθεση ενδιαφέροντος τους, μέσω αριθμού κτηρίου, αριθμού αίθουσας ή κωδικού πινακίου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια υπόθεση εκδικάζεται σε συγκεκριμένο πινάκιο/αίθουσα/κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών για την τρέχουσα ημερομηνία και μόνο, καθώς και για την πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο).

Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους Πολίτες χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανώνυμες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η ενημέρωση πραγματοποιείται μέσω της άντλησης της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών των Δικαστηρίων(ΟΣΠΔ) βάσει των καταχωρήσεων διεξαγωγής των αντίστοιχων συνεδριάσεων από τους Γραμματείς της έδρας και παρέχεται στους ενδιαφερόμενους μέσω ειδικής web εφαρμογής (λειτουργικά συμβατή με όλους του δημοφιλείς φυλλομετρητές (Safari, Chrome, Firefox, Edge). Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (σταθερούς ή φορητούς/laptops) ή/και από smartphones.

Να σημειωθεί ότι η μετάδοση των δεδομένων έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και η τυχόν ακούσια ανακρίβεια δεν επιφέρει έννομες συνέπειες. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, στην αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών και στην ομαλότερη ροή των ποινικών και αστικών διαδικασιών.»

Life & Culture