21 Μαΐου, 2022 08:36

Διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ 1967-1974

Τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά

ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ 1967-1974

τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, στις 8:30 το βράδυ, ζωντανά στο #PublicEventsGoSocial.
Ένα βιβλίο με αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό για την Επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας, καρπός είκοσι πέντε ετών έρευνας, με μαρτυρίες πολλών πρωταγωνιστών, που εστιάζει στον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών.
Συζητούν οι πολιτικοί επιστήμονες
Βασιλική Γεωργιάδου και Ηλίας Νικολακόπουλος, ο ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου και ο συγγραφέας του βιβλίου Αλέξης Παπαχελάς. Παρεμβαίνει διαδικτυακά ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ. Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαργαρίτα Πουρνάρα και Παύλος Τσίμας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν βίντεο ντοκουμέντα με μαρτυρίες πρωταγωνιστών.

«Όλα αυτά τα χρόνια με καταλάμβανε μελαγχολία μερικές στιγμές όταν διαπίστωνα πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Τα θέματα ήταν τα ίδια: το Κυπριακό, τα πετρέλαια στο Αιγαίο, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, ο ανταγωνισμός Αμερικανών και Γάλλων και το παιχνίδι των εξοπλισμών. Οι συμπεριφορές επίσης δεν αλλάζουν: το αιώνιο ελληνικό κατεστημένο με την απαράμιλλη ευελιξία και τον οπορτουνισμό του, με τα ονόματα μόνο να αλλάζουν ενίοτε. Η δημόσια «μαγκιά» όσων κρατούσαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους σε αντιδιαστολή με την παρασκηνιακή δουλικότητα απέναντι στον αμερικανικό παράγοντα. Ή, ακόμα χειρότερα, το αντίστροφο: οι συνεχείς παρασκηνιακές απειλές οι οποίες ουδέποτε υλοποιούντο και έμοιαζαν με μπλόφες ή άδεια πυροτεχνήματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ελπίζω ότι οι αναγνώστες του βιβλίου θα καταλάβουν πολύ καλύτερα τα ίδια αυτά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και το 2021, τα περισσότερα εκ των οποίων γεννήθηκαν την περίοδο 1973-74».
Απόσπασμα από το βιβλίο
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Life & Culture