20 Μαΐου, 2022 17:22

Δημήτρης Καλοκύρης: TA TOΠΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ, 3 | Έκθεση στη Zivasart Gallery

Δημήτρης Καλοκύρης:

TA TOΠΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ, 3
Zivasart Gallery

Εγκαίνια Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 ώρα 19.00
Αλλόκοτα εικονοποιητικά μυθιστορήματα, φαντασιακές συσκευές που καταγράφουν ασυνήθιστες διηγήσεις από σελίδες παλαιών εντύπων, συνθέτοντας με ετεροθαλή υλικά ένα απόκοσμο, φαντασμαγορικό σύμπαν, που ρέει στη γεωμετρία μιας τεθλασμένης προοπτικής από κενό και μελάνι.
Παρωχημένα στιγμιότυπα ιστορικών και συχνά χιουμοριστικών εξωφρενικών συμβάντων σ᾽ ένα μημειώδες μελλοντικό παρελθόν, μορφές συνυφασμένες με το αόρατο περιβάλλον τους, κλίμακες διακειμενικών εξελίξεων, άνθρωποι με φτερά και αρχάγγελοι με ουρές ψαρίσιες, εδάφη ταραγμένα, πρόσωπα αμέτοχα που παραδίδονται εκστασιασμένα στο βλέμμα του θεατή.

Ο συγγραφέας και συνθέτης εικόνων Δημήτρης Καλοκύρης παρουσιάζει στη Zivasart gallery ένα σύνολο αφηγηματικών έργων ποικίλων διαστάσεων, ολοκληρώνοντας αναδρομικά τον κύκλο που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια με «Τα τοπία του μύθου» 1 στη Θεσσαλονίκη και «Τα τοπία του μύθου» 2, αργότερα, στην Αθήνα.
Γεννημένος το 1948 στο Ρέθυμνο, ο Δημήτρης Καλοκύρης σπούδασε Nεοελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Aπό το 1978 ζει στην Aθήνα. Έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία (ποίηση, πεζογραφία, μεταφράσεις, φωτογραφία) κι έχει σχεδιάσει πάνω από 4.000 βιβλία (ημερολόγια, καλλιτεχνικά λευκώματα, εκδόσεις για παιδιά). Επιμελήθηκε μουσειολογικά και αισθητικά τις επανεκθέσεις μουσείων και πλήθος κινητών εκθέσεων για συγγραφείς (Εμπειρίκο, Ελύτη, Καβάφη, Καζαντζάκη) και θέματα πολιτισμού. Μετέφρασε Λουκιανό, Σοφοκλή, Γκαρθία Λόρκα (για το Εθνικό Θέατρο) κ.ά. Iδιαίτερα ασχολήθηκε με το έργο του Χόρχε Λουίς Mπόρχες, του οποίου μετέφρασε ποιήματα και πεζά. Ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό και τις εκδόσεις Tρὰμ στη Θεσσαλονίκη και το περιοδικό Xάρτης στην Αθήνα (περιοδικό το οποίο από το 2019 κυκλοφορεί κάθε μήνα διαδικτυακά: www.hartismag.gr). Διατέλεσε δευθυντής σύνταξης και καλλιτεχνικός διευθυντής τού περιοδικού Tο Tέταρτο (1985-1987) που εξέδιδε ο Mάνος Xατζιδάκις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Eταιρείας Συγγραφέων της οποίας διατέλεσε Πρόεδρος. Τιμήθηκε δύο φορές με το Kρατικό Βραβείο Διηγήματος και με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
www.dimitriskalokyris.com
Zivasart gallery
Παντανάσσης 1 Μαρούσι
Διάρκεια έκθεσης έως 16 Ιανουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Όλη την εβδομάδα από τις 10.00 έως τις 21.00
Τηλ. 210 6830648 , 6936531703 

Life & Culture