17 Μαΐου, 2022 20:37

«Γυναίκες από χώμα» από τη θεατρική ομάδα «Ανδρομέδα»

 

Η εξαιρετική παράσταση «Γυναίκες από χώμα» συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στον πολυχώρο Vault στην οδό Μελενίκου 26 στον Βοτανικό. Η παράσταση η οποία βασίζεται σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη έρχεται να πυροδοτήσει την ευαισθησία μας και να αφυπνίσει την κοινωνική μας συνείδηση. Στόχος της είναι να σταθούμε μπροστά στον καθρέπτη που μας τείνει, ώστε να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως πολίτες και κυρίως ως σκεπτόμενοι άνθρωποι.

Η παράσταση μας μιλά για ένα τραγικό συμβάν που έφερε με τρόπο δραματικό στην επικαιρότητα οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύθηκαν απάνθρωπα από τον κρατικό μηχανισμό τον Απρίλιο του 2012. Η διαπόμπευση αυτή στηρίχτηκε στην υγειονομική διάταξη 39 Α, βασισμένη σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου. Ήδη από τότε, έγκριτοι νομικοί διατράνωναν την έωλη και διάτρητη διαδικασία. Ωστόσο, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία δεν αφορούσε πλέον σε καμία περίπτωση στην πρόνοια και την περίθαλψη, αλλά στην καταστολή και την συμμόρφωση, χτίστηκε, με τρόπο ύπουλο και κυρίως βάρβαρο, το υπόβαθρο για τη διοχέτευση του ηθικού πανικού, άκριτα, απρόσεχτα, τιμωρητικά. Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι που είχαν αποβληθεί από τον κοινωνικό ιστό, βρέθηκαν στο στόχαστρο των διώξεων, απροστάτευτοι και άοπλοι, βορά στα αδηφάγα χέρια των Μ.Μ.Ε και, κατά συνέπεια, του χωρίς κοινωνική παιδεία και ευαισθησία όχλου.

Οι «Γυναίκες από χώμα» μας προ(σ)καλούν να δούμε μέσα από τα μάτια τους το τι σημαίνει να βρίσκεσαι ξαφνικά στο στόχαστρο, μόνος, ταπεινωμένος, ευάλωτος. Μια παράσταση που κανείς δεν πρέπει να χάσει, μια παράσταση που στο τέλος της μας βρίσκει όλους διαφορετικούς, αλλαγμένους, βαθιά προβληματισμένους και κυρίως, και αυτή είναι η μεγάλη προσφορά της, ενημερωμένους. Ενημερωμένους, χωρίς το άλλοθι της άγνοιας, χωρίς το προστατευτικό μαξιλαράκι της έλλειψης πληροφόρησης.

Η ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση του Κοραή Δαμάτη, οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών της θεατρικής ομάδας «Ανδρομέδα» και η αξιόλογη συμβολή των υπόλοιπων συντελεστών μας χαρίζουν μια μοναδική θεατρική εμπειρία η οποία επαναπροσδιορίζει την κοινωνική προσφορά του θεάτρου ως εργαλείο παιδείας και πολιτισμού.

Μαρία Ψαρούδη
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ
Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Γλωσσολόγος – Θεατρολόγοςα ό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Life & Culture