23 Μαΐου, 2022 03:02

Αλληλογραφία δύο ερωτευμένων – Τον Καιρό του «Γιούγκερμαν» (1935 – 1937), Εκδόσεις Εστία

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εστία και δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να προσεγγίσει την ανθρώπινη πλευρά του Μ. Καραγάτση (αυτό είναι το λογοτεχνικό ψευδώνημο του Δημήτρη Ροδόπουλου).
Πρόκειται για τις επιστολές που αντάλλαξε ο συγγραφέας και κριτικός του θεάτρου με την σύζυγό του, ζωγράφο, Νίκη Καρυστιανάκη (την Νικού, όπως χαϊδευτικά την αποκαλούσε) αλλά και άλλα οικεία του πρόσωπα, στο διάστημα 1935 – 1937.
Η επιμέλεια και το επίμετρο του βιβλίου ανήκουν στην Λίζυ Τσιριμώκου η οποία σπεύδει να ενημερώσει τον αναγνώστη ότι μια προσεκτική συνανάγνωση της προσωπικής αλληλογραφίας και των λογοτεχνικών κειμένων της συγκεκριμένης περιόδου (τότε ο Καραγάτσης γράφει τον «Γιούγκερμαν») αποδεικνύει ότι αυτοβιογραφία και μυθοπλασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και ανατροφοδοτούν η μία την άλλη, ως συγκοινωνούντα δοχεία, με τον Δημήτρη Ροδόπουλο να υποστηρίζει σθεναρά τόν Μίτια Καραγάτση στις λογοτεχνικές του αναζητήσεις.
Το βιβλίο φωτίζει πτυχές της συζυγικής και οικογενειακής ζωής του Καραγάτση, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί και μέρος της εργοβιογραφίας του βοηθώντας τον αναγνώστη να προσεγγίσει με άλλη ματιά το σύνολο των κειμένων του συγγραφέα.
Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσουμε όσοι αγαπάμε το έργο του Καραγάτση αλλά και όσοι θέλουν να το γνωρίσουν.

Life & Culture