16 Μαΐου, 2022 20:55

Αλέκος Παναγούλης: Σαν σήμερα έφυγε ένας σπουδαίος Έλληνας

Την Πρωτομαγιά του 1976 πάγωσε, 45 χρόνια πριν, ο χαμός ενός σπουδαίου Έλληνα, του Αλέκου Παναγούλη. Που απέδειξε με έργα και όχι με λόγια, φανφάρες και κορώνες εύκολης και μαζί φτηνής κατανάλωσης τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Πραγματικός, όχι από εκείνους τους άλλους, τους γελωτοποιούς, τους άχρωμους και άοσμους που περιφέρονται λέγοντας μπαρούφες και σαχλαμαρίτσες για να περνά η ώρα.
Ο Αλέκος Παναγούλης, ο μεγάλος αγωνιστής, πάλεψε, τόλμησε να εναντιωθεί στον Τύρρανο, τον φόβο, την αδικία και την ευτέλεια που ρήμαζε τον τόπο μας. Αποδέχτηκε τον προσωπικό του Γολγοθά και κέρδισε χάνοντας. Πληρώνοντας ακριβό τίμημα. Κέρδισε τον σεβασμό, την εκτίμηση όλων όσων μπόρεσαν να κατανοήσουν και να το διδάξουν και στα παιδιά τους, το μεγαλείο αυτού του σημαντικού ανθρώπου.
Ας θυμηθούμε τα λόγια του «Μην περπατάς πίσω μου, δεν μπορώ να σε οδηγήσω, μην περπατάς μπροστά μου, δεν μπορώ να σε ακολουθήσω, περπάτα πλάι μου και γίνε φίλος μου».
Για να μην ξεχνάμε, για να μένουμε όρθιοι, με το κεφάλι ψηλά και για να μη σταματάμε να παλεύουμε για τα υψηλά ιδανικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον Άνθρωπο. Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αρετή.

Life & Culture