4 Ιουλίου, 2022 18:42

Έφυγε η Angelique Ionatos

Την τελευταία της πνοή άφησε χθες η Αγγελική Ιωαννάτου ή Ιονάτου, γνωστή διεθνώς ως Angelique Ionatos.
Η σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και κιθαρίστρια γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε όμως στην Γαλλία για περισσότερα από τριάντα χρόνια.
Η μεγαλύτερή της ίσως προσφορά ήταν η μελοποίηση και η διάδοση στο γαλλικό κοινό της ελληνικής ποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της ποίησης της Σαπφούς. Γι’ αυτό το τελευταίο ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότισσα Μυτιλήνης επί δημαρχίας Νάσου Γιακαλή.
Η Angelique Ionatos μελοποίησε Παλαμά, Ρίτσο, Σαχτούρη, Ελύτη, Καβάφη και Βάρναλη. Το 2004 ερμήνευσε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Μία Θάλασσα» σε ποίησης Δήμητρας Μαντά. Το 2004 κυκλοφόρησαν δύο δίσκοι. Ο πρώτος είχε τίτλο «Ανθολογία» και πρόκειται για μια επιλογή από τη δισκογραφία της που μετρά πάνω από δεκαπέντε δίσκους, έχοντας ως κεντρικό άξονα τη μελοποιημένη ποίηση, ενώ το δεύτερό της άλμπουμ κυκλοφόρησε και στη Γαλλία και περιλαμβάνει μελοποιήσεις από τα ποιητικά αποσπάσματα του ημερολογίου της Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2008, μελοποίησε Παλαμά και Νερούδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθέσεις της κρύβουν μέσα τους το αστείρευτο πάθος της δημιουργού, την αρχέγονη πηγή της έμπνευσής της ενώ η ανήσυχη φύση της φαίνεται καθαρά στην ανθολογία της ποίησης του Ελύτη που κυκλοφόρησε, σε δίγλωσση έκδοση, σε μετάφραση της ίδιας, από τις εκδόσεις Cheyne με τον τίτλο «Le Soleil Sait» («Ξέρει ο ήλιος»).
Η Angelique Ionatos μετέφρασε χρόνια Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και όλους τους ποιητές, τους στίχους των οποίων τραγουδούσε στις συναυλίες της.
Αποχαιρετούμε με θλίψη την Ελληνίδα μούσα με τη σιγουριά ότι θα αφήσει τα χνάρια της στα αστέρια.

Life & Culture